5
Mayıs
2024
Pazar
ORDU

İnternetten karalama kampanyası

Tüm dünyada bilgi paylaşımını sağlayan, bilgiye en kolay yoldan ulaşılabilen bir sistem olan internet karalama kampanyasına araç oldu. 

Bu karalama kampanyasının son kurbanı da Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz oldu. Türkiye'de piyasaya sunulan Danone ürünlerinde, 2-12 yaş grubu çocukların zihinsel ve bedensel gelişimini olumsuz etkileyecek maddeler kullanıldığı yalanını yayan bir korsan e-postanın altına imzası konulan Prof. Karadeniz, aylardır bu iftira kampanyasıyla ilgisi olmadığını anlatmaya çalışıyor. 

Yaklaşık 8 ay önce "Lütfen forward edin (iletin)" uyarısıyla başlayan ve Danone ürünlerine akla hayale gelmeyecek iftiralarda bulunan e-postada unvanıyla birlikte adı ve soyadı, açık adresi bulunan Prof. Dr. Turan Karadeniz, sonradan korsan olduğu anlaşılan elektronik postanın kurbanı oldu. Danone firmasının Karadeniz'e bir mektup göndererek tepkisini dile getirmesi üzerine Karadeniz de cevabi bir yazıyla söz konusu postayla ilişkisi olmadığını anlatmaya çalıştı. Ancak, zaman içinde çeşitli kişilerin adreslerine ulaşan e-posta nedeniyle Prof. Dr. Karadeniz'i arayan çok sayıda kişi olayın aslını öğrenmeye çalışınca, Karadeniz'in günlük yaşamı adeta alt üst oldu. 

E-postadan Danone firmasından gelen bir kınama yazısıyla haberdar olduğunu belirten Prof. Dr. Karadeniz, olayı şöyle anlattı: 

"Danone'den gelen yazıda, 'Sizi kınıyoruz' deniyordu. Merak ettim, niçin kınandım diyerek firmaya ulaştım. O zaman bu çirkin mektuptan haberim oldu. Danone yetkilileri benim bu komplonun sadece kurbanı olduğumu anladı ve hakkımda dava açmaktan vazgeçtiler. Ama elektronik posta kutum, iftira kampanyası sonucu merakta kalan insanların mesajlarıyla dolmaya başladı. Her gün onlarca e-posta alıyorum. Elektronik posta kutum merakta kalan insanların mesajlarıyla doluyor. Halen 252 tane okunmamış mail sayfam var ve bu da 925 e-posta yapıyor. Hepsine cevap yetiştiremiyorum. Bir taraftan e-postalar gelmeye devam ediyor, bir taraftan da telefonlar. Her gün en az 2 saatim telefonda bu konuyu konuşmakla geçiyor. Benim branşım bahçe bitkileri, gıda maddeleri konusunda bir araştırma yapmam söz konusu değil. Bu dalda araştırma yapan herhangi bir grupla da temasım yok. Konu benim içinde bulunduğum bilim dalında olsa ve böyle bir iddia ile ilgili bir çalışma yapsam hiç çekinmeden bunu kamuoyuyla paylaşırım. Bilim adamına da ancak bu sorumluluk yakışır. Ancak, gıda bilimiyle ilgili benim hiçbir ilgim yok". 

Komploya kurban gittiğini ve Avrupa'dan, ABD'den, Avustralya'dan ve hatta Japonya'dan bile her gün e-posta aldığını, bu insanların bir bilim adamının imzasıyla yayılan bu iftira mektubu yüzünden tedirgin olduğunu kaydeden Karadeniz, bu komployu kimin yaptığını ise bilmediğini belirtti. Karadeniz, "Öğrencilerim beni çok sever. Çalışma arkadaşlarımla da bir sorunum yok. Sanırım bu komplo şirketler arası haksız rekabetten doğan bir karalama kampanyası. Ne yazık ki, ben de bu kampanyanın kurbanı oldum" dedi.
Korsan e-postanın kaynağına ulaşamadığını belirten Karadeniz, son olarak şunları söyledi: "Aylardır bu korsan mektubun ulaştığı adres sayısı katlanarak büyüyor. İnsanlar tedirgin. En büyük korkum, bu tedirginliğin daha uzun süre yayılması. Devletin bu korsan e-postalara karşı acilen tedbir almasını bekliyorum".
İHA
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2006 Çarşamba 16:19:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?