6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

İş kazaları bildirilmiyor

Ordu Tabipler Odası Başkanı Dr. Mithat Yağlı, yasal yaptırımlar nedeniyle iş kazalarının bildirilmediğini söyledi.


Dr. Mithat Yağlı, yaptığı açıklamada, iş sağlığı ve güvenliğin dünyada en önemli konular arasında yer aldığını ve kayıp kontrol analizleri yapıldığını belirtti. Bu analizler sonucunda elde edilen bilgiler ışığında oluşan kayıpları azaltma yolunda büyük adımlar atıldığını ancak Türkiye'de bu konuda gerekli çalışmaların yeterince yapılmadığını kaydeden Dr. Yağlı, Türkiye'de her 6 dakikada bir iş kazası olduğunu ve her 6 saatte de bir işçinin hayatını kaybettiğini söyledi. Yağlı, "Bu evlerinden çıkan ve çocuklarının geçimlerini sağlamak için çalışmaya giden 4 işçimizin akşamları evlerine dönememeleri anlamına gelmektedir. İstatistikler her 2.5 saatte 1 işçinin iş göremez hale geldiğini açıklamaktadır. Bu çok acı bir durumdur. İş kazaları istatistiklerinde Avrupa'da ilk sırayı, dünyada ise 3. sırayı alıyoruz. Hayatlarımız bu kadar ucuz olmamalı" dedi.


Türkiye'de iş kazalarının bildirilmediğini, işçilerinde işten kovulma çıkarılma korkularından dolayı haklarını arayamadığını belirten Yağlı, "Kazaların bildirilmemesi işverenin işine geliyor. İşçide işinden olmamak için evde, yolda, bahçede oldu diye yalan konuşmak zorunda kalıyor. Çoğu zaman önlem alınmadığından kaynaklanan kazalardan dolayı işverende kazayı bildirmemek yoluna gidiyor. Türkiye'de maalesef iş kazaları bildirilmediğini için buralar güvenliymiş gibi gösteriliyor. Şu an dünya sıralamasında 3. sırada olan Türkiye o zaman kesinlikle birinci sıraya yükselir. Maalesef acı gerçek budur. Ömür boyu sakatlık, ölümlü ya da adliyelik bir olay olursa ancak o zaman bildiriliyor. Çünkü bildirilmesi halinde işyerindeki denetlemeler ve yaptırımlar artıyor. Zaten insanlarımızda işlerini kaybetme korkusuyla hiçbir şekilde haklarını arayamıyorlar" diye konuştu.

"İŞ YERİ HEKİME BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR"
Yeni çıkan yasa ile iş yeri hekimliliğinin de kaldırılmasının amaçlandığını dile getiren Yağlı, sözlerine şöyle devam etti:


"Kamuda yada muayenelerde çalışmalarının tercih edilmesi noktasında, iş yeri hekimleri de muayene kapsamına sokuluyor. Eğer bu gerçekleşirse iş yeri hekimliği uygulaması da büyük ölçüde son bulacak. Zaten iş yerinde olan kazaların çoğu hekimlerinin sayesinde bildiriliyordu. Hekim arkadaşlarda buralarda görev yapmazlarsa Türkiye 1. sıraya yükselir. Bu aşamada iş yeri hekimlerine inanılmaz görevler düşüyor. Meslek hastalıkları, işe uygunluk, hastalıkların düzenli periyotlarla kontrolü kapsamında iş yeri hekiminin çok büyük sorumlulukları var. 50 ve üzerinde işçi çalıştıran işletmelerde iş yeri hekimliliği zorunluluğu Avrupa'da olduğu gibi daha aşağılara düşürülmesi gerekiyor. Hekimlere verilecek maaşlar, iş yerinde bir işçinin hastalanması halinde ödenecek miktardan çok çok daha azdır. Önlemek ödemekten her zaman daha ucuzdur. İşçilerin orada çalışıp çalışamayacağını, çalışırken meydana gelecek meslek hastalıklarını, iş kazaları üretim kapasitesinin artırılması, hatta işçilerin aldığı kalorilere kadar iş yeri hekimlerinin görevleri arasındadır. İş yeri hekimi, tam anlamıyla görev yaptığı sürece, ülkemizde inanılmaz derece iş gücü kaybı önlenmiş olacaktır. İşyeri hekimi aynı zamanda sağlıkla ilgili tüm programını hazırlayıp işyerine sunmakta yükümlüdür. Yani kısacası iş yeri hekimlerinin görevi koruyucu ve önleyici tedbirler almaktır."

iha
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2008 Perşembe 11:48:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?