6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Kanseri önlüyor yaşlanmayı geciktiriyor

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ali İslam, günümüzde elma, portakal gibi meyve suyu olarak tüketilen turna yemişinin kanseri ve yaşlanmayı geciktirdiğini açıkladı.


Günümüzde turna yemişinin popülaritesinin hızla arttığını, elma ve portakal gibi meyve suyu olarak tüketilen temel meyveler kategorisinde ele alındığını kaydeden Doç. Dr. Ali İslam, bu ürünün son yıllarda Polonya, Avusturya, Almanya, Rusya ve Türkiye'de deneme amaçlı olarak yetiştirilmeye başlandığını belirtti. Dünya turna yemişi üretiminin 343 bin ton olup bunun yüzde 82'sinin Amerika'da, yüzde 14'ünün Kanada'da, yüzde 2'si Litvanya'da üretildiğini, Belarus, Azerbaycan ve Ukrayna'nın üretimdeki payının
yüzde1'in altında olduğunu belirten Doç. Dr. İslam, "Turna yemişi ekili alanların toplamı ise 29 bin 565 hektar olup dekara verim bin 160 kilogram kadardır. Üretim maliyeti varil başına 45 dolar olup, toptan kilogram fiyatı 3 dolardır. Genelde meyve suyu olmak üzere yıllık turna yemişi tüketimi kişi başına 450-900 gram arasındadır" dedi.

KANSERİ VE YAŞLANMAYI GECİKTİRİYOR
Turna yemişinin yüksek vitamin içeriği ile adeta bir sağlık deposu olduğunu kaydeden Doç. Dr. Ali İslam, bu özellikleri şöyle açıkladı: "Vitamin içeriği yüksek olan turna yemişi kan şekerini düşürmekte, idrar sistemi enfeksiyonlarında anti bakteriyel etki göstermekte ve ağız-diş sağlığı için kullanılmaktadır. Antioksidan olarak bilinen fenolik maddelerce zengin olan turna yemişinin bakterilere karşı vücudu korumaktadır. Bazı kanser türlerine, yaşlanmaya, ağız ve diş hastalıklarına, kalp hastalıkları ve ülsere karşı koyan turna yemişi, tıbbi olarak antibakteriyel ve idrar söktürücü olarak değerlendirilebilmektedir. Yatak ıslatmayı ve mesane kasılmasını engelleyen turna yemişi iştah kaybını engellemekte, ishali gidermekte, gut hastalığını, böbrek ve pelvik iltihaplarını önlemekte, romatizmayı, askorbik asit eksikliğini ve ilkbahar yorgunluklarını gidermekte, ağız içi iltihaplarını iyileştirmekte, mide ve on iki parmak bağırsak ülserlerine karşı etkili olmakta, damar sertliğini ve boğaz yanmasını
önlemektedir. Çekirdeklerinden elde edilen yağda bol miktarda omega-3 bulunmaktadır. Özellikle beyin hücrelerindeki hasarı önleyen turna yemişi, felç riskini de azaltmaktadır"

KARADENİZ'DE DENEME ÜRETİMLERİ
Turna yemişinin Karadeniz Bölgesi topraklarında yetiştirilebileceğini ve ürün çeşitliliğine katkı sağlayabileceğini de belirten İslam, "2004 yılında başlatılan ilk denemeler özellikle kuru şartlarda sonuçlarını vermeye başladı. Rize, Trabzon'da kuru hasat, Samsun'un Çarşamba ve Bafra ovalarındaki asitli topraklarda sulu hasat yapılmıştır. Ayrıca, yeni çeşitler getirilerek Samsun Çarşamba ve Bafra Ovalarında ve sulu şartlarda yetiştirilme imkanlarının ortaya konulması için de araştırmalar başlatılmıştır.


Orta Karadeniz Bölgesi'ndeki sulak alanlarda ürün çeşitliliği bakımından önemli olabilecek turna yemişi tarımı geliştirilebilirse meyve suyu sanayisinde kullanılacaktır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2008 Cuma 13:13:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?