4
Mayıs
2024
Cumartesi
ORDU

Karadeniz 'kabuğunu kırmak' istiyor

KARADENİZ 'KABUĞUNU KIRMAK' İSTİYOR

Bir asır boyunca sadece çay ve fındık olan iki ürüne bağımlı hale getirildiği için ülkenin en fazla göç veren bölgelerinden biri olan, ekonomik ve sosyal yönden gerekli yatırımları alamadığı için kalkınma ve gelişme gösteremeyen Karadeniz Bölgesi, artık kabuğunu kırmak istiyor.

Son dönemde ulaşım ve alt yapı konusunda aldığı yatırımlarla yüzü gülen Karadenizli, sanayi, tarım, turizm, enerji ve eğitim alanlarında gerçekleştirilen yatırımların artmasını bekliyor. Bu amaçla bölge illerini temsil eden Ordu Ticaret ve Sanayi Odalarının hazırladığı dosyalar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) kanalıyla hükümete iletiliyor. TOBB tarafından hazırlanan ve bölgedeki tüm illerin isteklerini ele alan raporda, Karadeniz'e olan yatırımların hızlı bir şekilde arttırılması gerektiği

vurgulandı. Türk Ticaret ve Sanayi Şurası'nda da ele alınan rapora göre, bölge illerinin istekleri özellikle sanayi, tarım ve ulaşım üzerinde yoğunlaştı.

 

SANAYİ VE TARIMDA ÖZEL TEŞVİKLER İSTENİYOR

Bu konuda hazırlanan raporda, bölge illerinin istekleri şöyle sıralandı:

"- Fındık ve çayın yanında alternatif ürünlerin geliştirilmesine yönelik destekler verilmelidir.

- Fındık için özel bir teşvik sistemi geliştirilmeli, ihtisas borsası bir an önce faaliyete geçirilmelidir.

- Fındıktan katma değeri yüksek ürünler üretilmesi ve Orta Asya pazarına sunulabilecek ürün tedarikinin sağlanması için özel bir teşvik yasasının geliştirilmesi gerekmektedir.

- Çay için özel bir mevzuat hazırlanarak ihtisas borsası kurulmalıdır.

- Tarımda dışa bağımlılığı engellemek için yerli tohumculuk özel yasalarla desteklenmelidir.

- Organik tarıma destek verilmelidir.

- Hayvancılık bölgesel ve sektörel teşvik kapsamına alınmalıdır.

- Süt ve et hayvancılığı teşvik edilmelidir.

- Çarşamba ovasında büyük miktarda sebze üretimi olmasına karşılık sanayisi gelişmediğinden (paketleme, soğuk hava depoları, salça-konserve, meyve suyu fabrikaları vb.) arz fazlası Yeşilırmak'a dökülmektedir.

- Arhavi bölgesinde çok miktarda büyüyüp gelişen kızılağaç ve kestanenin bölge ekonomisine daha fazla katkıda bulunması için tedbir alınmalıdır.

- Bölgede bulunan şeker fabrikaları kota uygulaması sebebiyle kapasitelerinin çok altında faaliyet göstermektedir. Şeker pancarındaki ekim kotalarının kaldırılması gerekmektedir.

- Hayvancılık yöresel olarak desteklenmektedir. Hayvancılığın geliştirilebilmesi için hayvancılık organize sanayi bölgeleri kurulmalıdır.

- Balıkçılık ve kafes balıkçılığı bölgesel olarak desteklenmelidir"

 

TURİZM 'BÜYÜMEK' İSTİYOR

"- Dağ ve yayla turizmi çeşitlendirilmeli, pansiyonculuk geliştirilmelidir.

- Turizme özel teşvikler verilmeli, halk tarafından kullanılan orman arazileri sorunu çözülmelidir.

- Turizm için hazine ve orman arazileri tahsis edilmelidir.

- Turizm gelişme bölgesi ilan edilen Ordu-Bolaman kıyı hattında projelendirme ve master plan çalışmaları yapılmalıdır.

- Doğu Karadeniz yaylaları iç kesimden geçecek bir yol ile bağlanmalıdır.

- Ordu, Giresun, Artvin'de turizm desteklenmelidir.

- Ünye'de tarihi binalar, Kastamonu'da tarihi konaklar, Niksar'da tarihi kale restore edilmelidir"

 

ENERJİ 'ZENGİN', DESTEK 'FAKİR'

- "Bölge doğal kaynaklar bakımından zengin bir potansiyele sahip olduğundan termik, rüzgar ve küçük ölçekli hidroelektrik santrallerinin yapılması uygun olacaktır.

- "Bölgede doğal taş kaynakları ve madenlerin ekonomiye kazandırılması için söz konusu sektöre ileri teknoloji alt yapı yatırımı yapılması gerekmektedir. Bu da sektöre odaklı teşvik ile mümkün olacaktır"

 

EĞİTİM 'YÜKSEK OKUL' İSTİYOR

"- Sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacına cevap verecek, ekonomik ve sosyal hayatı zenginleştirecek eğitim kurumlarının açılması bölgedeki ekonomik faaliyeti destekleyecektir.

- Alaplı'ya, Gümüşhacıköy, Borçka, Suluova, Kelkit, Turhal'a yüksek okul, Bafra'ya Ziraat Fakültesi açılmalı, Ordu Üniversitesi'nin eğitim kadrolarının ve yeterli bütçe kaynağının sağlanması, Giresun Üniversitesi'nin yurt ihtiyacının giderilmesi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'ne yeni MYO ve fakülteler kurulmasının sağlanması, sağlık kampüsü ve konferans salonlarının oluşturulması için ödeneklerinin bir an önce aktarılması gerekmektedir"

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2011 Pazartesi 16:27:03
Güncelleme :18 Ocak 2011 Salı 19:21:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?