5
Mayıs
2024
Pazar
ORDU

Karadeniz'de balık nesli tükeniyor

Karadeniz'de son 50 yılda meydana gelen aşırı kirlenme sonucu 52 olan balık türü sayısının 24'e kadar düştüğü bildirildi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Su Ürünleri İstatistikleri'ne göre, Karadeniz'de 50 yıl öncesine kadar 52 balık türü yaşadığı; ancak son dönemde bu rakamın 24'e düştüğü belirtildi. Mevcut 24 balık türünden birçoğunun da nesillerinin tehlikede olduğu kaydedildi.
İstatistiklere göre, 50 yıl önce Karadeniz'de yaşarken, bugün yok olan balık türlerinin "Akya, Avcı, Çipura, Dülger, Fangri, Grenyüz, Hani, İskarmoz, Kırlangıç, Kolyoz, Kupez, Lipsöz, Melanurya, Mercan, Mırmır, Minekop, Orfoz, Orkinoz, Sarıağız, Sarıgöz, Sarpa, Sinagrit, Trença, Zurna" olduğu belirlendi.

Halen Karadeniz'de bulunan veya nesli tükenmekte olan balık türleri ise şunlar:
"Bakalorya, Barbunya, Berlam, Çaça, Gelincik, Hamsi, İskorpit, İsparoz, Kraça, Karagöz, İşkine, İzmarit, Kalkan, Kayabalığı, Kefal, Keler, Köpek balığı, Levrek, Lüfer, Mezgit, Palamut, Sardalya, Tekir, Tirsi, Uskumru, Vatoz, Zargana."

İstatistiklere göre, çok az miktarlarda avlanan Berlam, Gelincik, İşkine ve Uskumru balıklarının da nesillerinin tükenmekte olduğu ifade edildi.

.
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2006 Çarşamba 14:07:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fatih aksoy IP: 88.224.146.xxx Tarih : 19.01.2006 15:51:53
balık neslinin bilinçizce avlanmaktan dolayı azalması bu işin bir parçasıdır.ordu ilinde önceki emniyet müdürü ömer bey in hurda araçları kıyıya yakın bölgelerde denize bırakılıp yuva ve yumurta bırakılması konusunda balıkların daha fazla üreyeceği düşünülmüştü.buna benzer pratik çözümlerin yanında atıkların arıtmalardan geçirilip denize bırakılmasıda önemlidir.saygılarımla