5
Mayıs
2024
Pazar
ORDU

Kestiği ölü hayvandan şarbon bulaştı

Ordu'nun Kumru İlçesi'nde ölü ineği kesen vatandaş, şarbon hastalığı şüphesiyle tedavi altına alındı. 

Kumru'da bir hafta önce komşusu Ender H.'nin ölmeden önce hasta olduğu belirtilen ineğini kesen Salim E. (41), 2 gün önce sol elinde kaşınma ve ateş şikayetiyle Fatsa Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Hastanedeki sağlık görevlisinin, 'deri şarbonu' hastalığına yakalanmış olduğunu ve tedavisini Ünye'de yaptırabileceğini söylediği vatandaş, Ünye Devlet Hastanesi'ne gelerek müracaat etti. Salim E.'nin muhtemel deri şarbon hastalığına karşı tedavi altına alındığını belirten Ünye Devlet Hastanesi İntaniye ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Duyar, "Kumru İlçe Tarım Müdürlüğünü aradık. Hayvanın öldüğü kesin. Bize müracaat eden kişi, çıplak elle ölü hayvanı kesmiş.
O nedenle deri şarbonu diye yatırdık. Kesin şarbon diyebilmemiz için hastada ve hayvanda bakteri üretmek gerekir. Hastada bakteri üretmedik. Diğer taraftan ölü hayvanın etinden yendiği belirtilen kişilere ilaç tedavisi uyguladık. Ölü hayvanın yenmesin de zaten sindirim sistemi şarbonu yapar. Şu anda vaka sayısı bir tanedir ve durumu olası şarbon tanısı diye Ordu İl Sağlık Müdürlüğü'ne bildirdik" dedi. 

Sol el parmaklarında çıbana benzer şişkinlik ve ateş şikayetiyle sağlık kuruluşuna müracaat ettiğini ifade eden Salim E. ise, hayvanı kestiğinde ölü olmadığını, ancak hayvanın hasta olarak yattığını söyledi. Salim E. ayrıca kestiği ineğin akciğer ve dalağında şekil bozuklukları ve kararma olduğunu gördüğünü ve etinin yenmemesi için hayvan sahiplerini uyardığını dile getirdi.
iha
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2006 Cuma 01:13:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hasan ÇAYA IP: 88.247.245.xxx Tarih : 28.07.2006 14:27:26
Anthrax ( Şarbon ) bulaşıcı bir hastalıktır. Ölen hayvanın akebinde ahırda bulunan diğer hayvanlara da hastalık bulaşması gerekir. Görüldüğü gibi başta hasta hayvan yok. Hastanede de kesin teşhis konulamamış. Bunun yanında yazı öyle bir yazılmış ki sanki ölen hayvan kesilmişte öyle eti yenilmiş gibi gösterilmiş. Sanki Kumru Halkı bukadar bilinçsiz ne yediğini bilmiyormuş, yamyam benzeri vari bir durumda gösterilmiş. Olayın tetrar yerinde incelenmesini ve cümlelerin özellikle seçilerek kullanılmasını, hayvan hastalıklarında İlçe Tarım Müdürlüğünün ve Sağlık Grup Başkanlığınından da bilgi alıp olayları kesinleştirdikten sonra haber yapılmasının konunun ehemmiyeti bakımından sizlere hatırlatmak istedim. İHLAS Haber Ajansı gibi bir kurumun bunu kendi için de bir değerlendirmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum.