4
Mayıs
2024
Cumartesi
ORDU

Kivi Şenliği yapıldı

Ordu'da kivinin hasat dönemi sebebiyle 'Kivi Şenliği' düzenlendi.

118 kivi yetiştiricisinin katıldığı 'En Güzel Kivi' yarışması ile 'En Güzel Kivili Pasta' yarışmasında dereceye girenler Ordu Valisi tarafından çeyrek altın ve plaketle ödüllendirildi.

Ordu Üniversitesi folklor ekibinin ve mahalli sanatçıların gösterisi ile başlayan programa Ordu Valisi Orhan Düzgün, Garnizon Komutanı Albay Celal Çürek, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam, İl Emniyet Müdürü Hakan Kırmacı, Cumhuriyet Savcısı Metin Uslu, İl Genel Meclisi Başkanı Engin Tekintaş, daire müdürleri ve kivi üreticileri katıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün Melet'te bulunan kivi bahçesinde gerçekleştirilen şenlikte konuşan Gıda, Tarım ve hayvancılık Müdürü Musa Sağlam, "İlimizde kivi üretimi 1994 yılında başlamıştır. 16 yıl içerisinde ilimiz kivi üretiminde bir hayli iyi duruma gelmiştir. Bugün kivi üretiminde Türkiye sıralamasında ilk üçün içerisindeyiz. Bu sıralama gerçekten çok büyük bir başarıdır. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Ordu kivisi aroma ve lezzet bakımında dünyada birinci sıradadır. Ülkemizde 2010 yılında kivi üretimi 26 bin ton, tüketimi ise 40 bin ton üzerindedir. Bu yıl içerisinde ilimizde iki bin 500 ton kivi üretimi gerçekleşmiştir. 150 bin kivi ağacımız vardır. Bu ağaçlardan yaklaşık 115 bini meyve vermektedir" dedi

Ordu Valisi Orhan Düzgün ise 1994 yılında 7-8 çiftçi ile başlayan kivi üretiminin bugün 500 bin tonluk üretim noktasına geldiğini belirterek, "Geçtiğimiz yıllarda Türkiye sıralamasında aşağılarda olan kivi üretimi bu yılda ikinci sıraya yükselmiştir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından 118 kivi yetiştiricisinin katıldığı 'En Güzel Kivi' yarışması ile 'En Güzel Kivili Pasta' yarışmasında dereceye girenler Ordu Valisi tarafından çeyrek altın ve plaketle ödüllendirildi

iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2011 Salı 15:48:46
Güncelleme :18 Kasım 2011 Cuma 16:43:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?