3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Kömür madeni bulundu

ORDU'DA KÖMÜR MADENİ BULUNDU

Ordu'nun Çaybaşı ilçesine bağlı İlküvez beldesindeki bir ırmakta kömür madeni bulundu. Bulunan kömür madenini incelemek üzere ilçe mühendis akınına uğradı.

Beldenin Mollalı Hüseyinler mahallesindeki ırmakta geçtiğimiz günlerde toprak kırılması sonucu yüzyıl önce işletildiği ancak daha sonra ağzının kapatıldığı dilden dile dolaşan kömür madeni ortaya çıktı. Belde Belediye Başkanı İsmet Yanık'ın olaya müdahil olması ve alınan numune kömürlerin 4500 kalorinin üzerinde olduğunun belirlenmesi üzerine belde mühendis akınına uğradı.

İlküvez Belediye Başkanı İsmet Yanık, ırmakta meydana gelen toprak kırılması sonucunda kırılan arazi altında kömür bulgusuna ulaştıklarını, çıkan kömürü incelettiklerinde 4500 kalorinin üzerinde olduğunun belirlendiğini, yapılan incelemelerde kömür madeninin damarının bir ucunun 40 km uzaklıktaki Pelitliyatak beldesinde olduğunun ortaya çıktığını açıkladı.

 

BELDEYE MÜHENDİS AKINI

Kömür bulunan yatağın olduğu bölgeye 3 km uzunluğunda yol açma çalışması yaptıklarını, bu arada bir madencilik şirketinin arama ruhsatını aldığını belirten Başkan Yanık, duygularını şöyle anlattı: “Yaklaşık 50 yıldır beldede bir bölgede kömür olduğu sürekli söylenti halinde dolaşıyordu. Kömür madeninin olduğu bölgede meydana gelen toprak kırılması kömür madenini ortaya çıkardı. Bizde bu madenimizle ilgili gerekli girişimlerimizi yaparak çalışmalarımıza başladık. Öncelikli olarak Maden Tetkik Arama (MTA) mühendislerine madenimizi götürdük. Bu arada özel bir madencilik şirketi arama ruhsatını aldı. Bizde belediye olarak maden bölgesine yol açma çalışması yaptık. Bu noktadan sonra telefonlarımız susmaz oldu. Mühendislerin biri gelip biri gidiyor. Ülkemizin çeşitli noktalarından sanayi kuruluşları bizimle irtibata geçmek için bağlantılar kurmaya başladı. Ünye Çimento A.Ş kömürle yakından ilgileniyor. Üç mühendisini bölgemize göndererek çeşitli incelemelerde bulundular. Bu tablo bizi oldukça memnun etti. Beldemiz bu kömür ile bir cazibe merkezi haline gelecek.”

ORDU'DA KÖMÜR MADENİ BULUNDU
İHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2010 Salı 14:08:01
Güncelleme :19 Ocak 2010 Salı 14:26:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?