5
Mayıs
2024
Pazar
ORDU

Korsan yayın uyarısı

Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Günay, son zamanlarda korsan yayın faaliyetlerinin arttığını söyledi. 

5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre korsan yayın faaliyetleriyle mücadele konusunda İl Denetim Komisyonu'nun çalışmalarına devam ettiğini belirten Muzaffer Günay, son olarak yapılan denetimlerde 227 adet korsan CD ele geçirildiğini söyledi. Bu korsan CD'lerin satışını yapan işyerlerini Cumhuriyet Savcılığı'na şikayet ettiklerini, Savcılığın da mahkemeye sevk ettiğini belirten Günay, "Korsan kitap, sinema ve müzik eserlerini kanuna aykırı olarak çoğaltıp satanlar hakkında 3 aydan 2 yıla, 5 bin YTL'den 50 bin YTL'ye kadar ceza verilecek. Ne kadar ceza verileceği mahkemenin takdiridir" dedi. 

Bundan sonra yasal iş yapanlarla korsan faaliyetlerde bulunan kişi ve kurumları ayırmak amacıyla sertifika şartının getirildiğini belirten Günay, "Fikir ve sanat eserleri satan işyerleri sertifika almak zorundadır. Boş taşıyıcı materyalleri üreten, ithal eden, dağıtan veya satan, çoğaltımını yapan iş yerleri, dağıtım ve satımını yapan yayınevleri ve matbaalar, sinema film gösterim ve iletimini yapan salonlar ve benzeri iş yerlerinin 31 Aralık tarihine kadar Ordu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne başvurmaları gerekmektedir" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2006 Salı 17:03:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kazım ZAİM IP: 88.251.16.xxx Tarih : 9.07.2007 18:07:18
dikkat ediniz korsan cd için bir operasyon yapılmış.yani şarkıcı ve türkücü vede besteci için.yani müzük piyasası için.ya fotograf için ? o iş başka çünkü fotoğraf hırsızları için önce fotoğrafın eser olup olmadığı bilirkişilere tespit ettirilecek.eser arapça bir kelime olup,bu kelime biz fotoğraf sanatçılarının mahkemelerde anasını ağlatan bir kelimedir.Tükçesi iz ve kalıntı anlamına gelir ki işte bilirkişilere 700 ytl ye fotoğrafın eser mi olduğu sorulur ve koca koca raporlar yazdırılır.Bu da yetmez eserin güzel sanat eseri mi yoksa fikir ve edebiyat eseri mi olduğu tespitine gidilir.. oysaki yasa 5846/2 ye göre güzel sanat eseri olmayan eserlerin (iz ve kalıtların) ilim ve edebiyat eseri olarak korunma altında olduğunu belirtir.yani fotoğraf güzrl sanat eseri değilse ilim ve edebiyat eseri olarak korunma altındadır..ÜSTELİK BU KORUNMA BM.İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANAMESİNE GÖRE MD.27/2 copırayt hakları ile küresel bir koruma altındadır.. bütün bu zorluklar hep fotoğraf nenen fikri ve sınai görsel bir ürün içindir... cd ve sınai ürünlerin korsanca traklitleri için yasaca hiçbir zorlaştırma yoktur.pek çok arkardaşımız mahkemelik olduğu fotoğrafları için davayı kazansa bile kazandığı paranın üstüne para koyup avukatlık ücretini ödemektedir..telif hakları kanununa göre ceza mahkemelerinde suçludan 50 bin ytl veya 150 bin yetele ceza ve 4 v3 8 yıl hapis cezası vardır.bu ceza ilk suçsa ertelenir.. para cezasına gelince bu paradan eser sahibi tek kuruş alamaz hepsi devletin cebine girer.. eğer çalınan fotoğrafının ederini isterse,kendi kesesinden hukuk davası açması gerekir...artık iş gene bilirkişilerin insafına kalmıştır. ederin 3 mislisini talep etse bile alacağı para mahkeme masraflarıa belkide yetmeyecektir.bana göre telif hakları kanunu sanatçılar için telef hakları kanunu olup,sanatçıları deli etme kanunudur..saygılarımla kazım zaim 0535 739 10 24