4
Mayıs
2024
Cumartesi
ORDU

Köylere çöp uyarısı!

KÖYLERE ÇÖP UYARISI

Ordu Çevre ve Orman İl Müdürü Selahattin Aydın, köylerde çöplerin gelişi güzel bir şekilde doğaya bırakıldığını, fosseptik çukurlarının temizlenmediğini hatırlatarak, "Haziran ayından itibaren çöplerini doğaya bırakan, fosseptik çukurlarını temizlemeyen, çöpleri dere ve akarsu gibi yerlere bırakanlar hakkında ağır para cezaları kesilmeye başlanacak" dedi.

Selahattin Aydın, yaptığı açıklamada, kırsal alanda ortaya çıkan evsel atıkların gelişi güzel bir şekilde doğaya bırakıldığını, dere ve akarsulara atılan çöp miktarının giderek yükseldiğini, fosseptik çukurlarının da düzensizliğine dikkat çekti. Geleceğini turizm ile şekillendirmeye çalışan Ordu'da doğal hayata çöp bırakılmasını anlamakta zorluk çektiklerini kaydeden Aydın, "Adabımıza uygun düşmeyecek nitelikte evsel atıkları akarsu ve derelere bırakıyoruz. Oysa turizmin aslı temizliktir, düzenliktir, güzelliktir. Allah bize öyle bir yöre vermiş ki, böylesine güzel bir doğayı kimsenin hakkı değildir. Kimse kusura bakmasın ama devlet artık bu işe el atıyor. Haziran ayından itibaren doğaya, akarsulara, derelere çöp atanlar, fosseptik çukurlarını düzensiz bırakanlar hakkında ağır idari yaptırımlar gerçekleştirilecek" diye konuştu.

Aydın, bu durumda köy muhtarları ve imamlarına özel bir görev düştüğünü, bu konu hakkında muhtarlara bir tebligat gönderdiklerini de belirterek, şöyle konuştu: "31 Haziran 2011 tarihi itibariyle artık yeni bir dönem başlayacak. Her köyde imam, muhtar ve muhtar azasından oluşan bir komisyon kurulacak. Bu komisyon evleri tek tek gezecek. Kriterlere uygun mu, fosseptiği sağlıklı mı, çöpleri veya atıkları dereye mi, ormana mı vermiş bakılacak. Yanlış yapan var ise 31 Haziran 2011 tarihine kadar düzeltme imkanı var. Ayrıca Valiliğin denetim ekibi de olacak. Bu denetim ekibi, muhtardan köy hakkında bilgi isteyecek ve neler yapıldığını öğrenecek. Muhtarlar da tutanak tutup tutmadıkları konusunda denetlenecek. Bu tutanağı 31 Haziran 2011'den sonra Müdürlüğümüze gönderecek. Eğer doğaya, dereye, ormana çöp bırakmak konusunda direnen insanlar varsa bunların tutanakları istenecek ve o kişiye idari yaptırım kararı uygulanacak. O kişinin yaptığı iş, eğer toprak kirliliğine sebep oluyorsa, çöplerini ormana veya araziye bırakıyorsa 852 lira ceza kesilecek. Eğer akarsuya, dereye bıraktıysa o kişilere Bin 708 lira idare yaptırım kararı uygulanacak. Bu konuda kesinlikle geri adım atılmayacak. Bu konuda köy muhtarlarına gerekli tebligatları gönderdik. Köy muhtarlarımızın köy halkına Mart ayı içerisinde kesinlikte tebligatları yapmaları gerekiyor. İnsanlara ceza yazmaktan zevk alan idareciler değiliz. Ama ortada zarar veren bir tablo var ve bu zararı engellemekte biz idarecilerin görevidir."

"HERKES VEBAL ALTINDA"

Selahattin Aydın, son olarak şu uyarı ve tavsiyelerde bulundu: "İlimizde çöp bertaraf etme veya yakma tesisi olmadığı için 'Özel İdare çöplerimizi toplamıyor biz de çöpleri gelişi güzel doğaya atalım' mantığına kimsenin hakkı yok. Köylerde çöp olarak en fazla ambalaj atıkları, poşet ve pet şişeler çıkar. Ancak bu maddeleri dereye, orman içine atmak sorunu çözmek anlamına gelmez. Herkes ürettiği çöpü bir şekilde bertaraf etmelidir. Ayrıca köylerimizde kanalizasyon şebekesi olmadığı için fosseptik çukuru kullanılır. Fosseptik temizliği için, fosseptik çukurunun yanına ikinci bir çukur açılır, birinci çukur dolduğu zaman oradaki atıklar ikinci çukura alınır ve üzerine sönmemiş kireç dökülerek o mikroorganizmalar yok edilebilir. Çamaşır suyu da dökülebilir. Unutulmasın ki, çöpleri dereye atmakla çöpü evimizden uzaklaştırmış olmuyoruz. Dereden yararlanan hayvanların, kuşların ve diğer canlıları düşünün. Biz onları kirlettiğimizden dolayı onlara da zarar veriyoruz. Bu sularla bağını bahçesini sulayan insanlar var. Kirli sularla sulamalarına sebep oluyoruz. Demek ki vebal altındayız."

KÖYLERE ÇÖP UYARISI
İHA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2011 Çarşamba 10:56:04
Güncelleme :2 Mart 2011 Çarşamba 13:31:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
selcuk gündüz IP: 93.243.215.xxx Tarih : 10.03.2011 00:53:31

yesili koru cevreni temiz tut .ama maglesef bu söz bizim köylü icin gecerli degil dere yataklari cöplük oldu birde sel olunca bütün cöpler denize gidiyor  ve kumsallarimiz krleniyor.yaz mevsimi yaklasmakta umarim bu cirkin görüntüleri  bir daha görmeyiz