3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Köylerini terk ettiler!

Ordu’nun Ünye ilçesine bağlı Yeni Kızılcakese köyünde yıllardır köprü yapılmasını bekleyen mahalle sakinleri, köprüden umudunu kesince köyü terk etti.

20 hanenin bulunduğu Yeni Kızılcakese köyü Kozbükü Mahallesi’nde ulaşım uzun yıllardır teleferikle sağlanıyor. Köprü olmadığı için köyü en son terk eden 72 yaşındaki Yunus Avcı, köprünün işçilik dahil yarı bedelini karşılamasına rağmen devletten destek alamadığını söyledi. Her şeye rağmen köyü terk etmemekte direndiğini belirten Avcı, geçtiğimiz yıl eşinin beyin kanaması geçirmesi üzerine eve ambulans gidemeyince köyü terk etmek zorunda kaldığını kaydetti. Yıllarca kendi imkanları ile kurdukları teleferikle evlerine gidip geldiklerini ifade eden Avcı, “İşçiliğini üstlenerek temelini de attığımız köprü için devlet sadece 50 bin liralık malzemeyi bize çok gördü” dedi.

Köprü yapılması için çok mücadele ettiğini anlatan Yunus Avcı, “Burası Yeni Kızılcakese köyü Kozbükü Mahallesi. Köye kadar olan yol, köprü olmadığı için mahallemize ulaşmıyor. Yıllar önce ulaşım ve yük taşımak için kendi imkanlarımızla teleferik kurduk. Yıllardır da ulaşımımızı teleferikle sağlıyoruz. Ancak teleferikte bir yere kadar. Mahallede 20 hane yaşıyordu. Köprü olmadığı için bir bir terk ettiler. En son ben kaldım. Ta ki eşim beyin kanaması geçirinceye kadar. Eşim rahatsızlanınca ambulans çağırdık, yol olmadığı için evin yanına gelemedi. Hastamızı teleferikle binbir eziyetle karşıya geçirdik. Şimdi ben de, eşim de sürekli tedavi görüyoruz. Acil durumlarda köprü olmadığından ve ambulans eve gelemediğinden biz de köyü terk etmek durumunda kaldık” diye konuştu.

“Yapılmasını istediğimiz köprüden 20 hane faydalanacak” diyen Avcı, “Benim 6 çocuğum var. Hepsi de buraya ev yapmak istiyor, fakat köprü yapılmadığı için ev yapmaktan vazgeçtiler ve köye gelmiyorlar. Bu sene köprü yapılmadığı için mahallede bende dahil olmak üzere 4 hane Ünye’ye taşınmak mecburiyetinde kaldık. Eğer köprü yapılırsa vatandaşlar tekrar köylerine geri döner ve arazisine sahip çıkar. Ben 70 senedir bu çileyi çekiyorum. 57 senedir evliyim ve eşimle birlikte bu teleferiği kullanıyoruz. Fakat eşim birkaç ay önce beyin kanaması ve felç geçirdi. Ambulans eşimi almaya geldiği zaman saatlerce eşimi karşıya geçirmek için uğraştık. Eğer köprü olsaydı belki de eşim bu hale gelmeyecekti” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2013 Cuma 13:28:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?