3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Mehmet Akif 'ten iyi haber!

MEHMET AKİF BEBEK, YAŞAMA TUTUNDU

Ordu'da jelatin kıvamında, gaitası akciğerine kaçmış ve solunum sıkıntısı çeker halde erken doğan bir bebek, doktorların 3 haftalık özenli bakımı sonrası yaşama tutundu.

İkinci çocuğuna hamile olan Ümmühan Osman (27), hamileliğinin 32. haftasında artan sancıları sebebiyle Medical Park Ordu Hastanesi'ne başvurdu. Acil olarak sezaryene alınan genç anne, operasyon sonucunda Mehmet Akif'i dünyaya getirdi. Ancak bebeğin doğduğu esnada jelatin kıvamında bir madde ile kaplı olduğu, göz kapakları dışa dönük, ağzı açık, cildi kalınlaşmış, cildinde kuruma ve soyulmaların olduğu görüldü. Bunların yanı sıra anne karnında gaitasını yapmış olan bebeğin, gaitasının akciğerine kaçtığı ve solunum sıkıntısı çektiği ortaya çıktı. Bebeğe "collodion baby" (kollodion bebek) teşhisi kondu.

Medical Park Ordu Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı uzmanı Uzm. Dr. Yasin Dağ'ın 3 haftalık takip ve tedavisi sonrası sağlığına kavuşan Mehmet Akif bebeğin bütün vücudunu kaplayan kabuklar yok oldu. Süreç ile ilgili bilgi veren Uzm. Dr. Yasin Dağ, doğuştan lezyonlu olarak doğan bu bebeklerde görülen "collodion baby" (kolodion bebek) hastalığının çok nadir olarak rastlanan vakalardan olduğunu belirtti. Ciltte kuruma, soyulmalar olan, sıvı kaybına yol açan bu hastalıkta enfeksiyon riskinin oldukça yüksek olduğunu belirten Uzm. Dr. Dağ, "collodion baby" sendromunda bütün vücudu kaplayan parşömene benzeyen zarın, kulaklarını ve solunum yollarını doldurduğu için solunum sıkıntısına ve orta kulak iltihabına da yol açabileceğini kaydetti.

Bebeğin erken doğmuş olması, anne karnında yapmış olduğu gaitanın ciğerlerine kaçmasından dolayı solunum problemi yaşaması sebebiyle bebeğin özenli bir bakım sürecinden geçmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Dağ, "Solunum problemleri sebebiyle yaklaşık 10 gün solunum cihazına bağlı olarak kalan Mehmet Akif bebeğe diğer yandan da tenindeki kuruluğu ve kabuklanmayı gidermek için losyonlar sürüldü. Erken doğumun getirdiği travmayı atlatabilmesi için de kuvözde tutuldu. Yaklaşık 3 hafta süren çabalarımızdan

sonra Mehmet Akif bebek hayata tutundu. Artık onu ailesine teslim ettik. Bundan sonraki hayatında düzenli olarak nemlendirici losyonlar kullanır ve gerekli özen gösterilirse sağlıklı bir yaşam sürdürebilecek" dedi.

MEHMET AKİF BEBEK, YAŞAMA TUTUNDU
MEHMET AKİF BEBEK, YAŞAMA TUTUNDU
MEHMET AKİF BEBEK, YAŞAMA TUTUNDU
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2010 Salı 14:51:03
Güncelleme :5 Ocak 2010 Salı 15:12:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?