3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Melet kurtarılmayı bekliyor

MELET KURTARILMAYI BEKLİYOR

Sivas'ın Koyulhisar ilçesi Çandır mevkiinde kurulu bulunan ve defalarca uyarılmasına rağmen kimyasal atıklarını Melet Irmağı'na bıraktığı için yıllardır Orduluların tepkisine sebep olan özel madencilik şirketinin ırmaktan beslenen yöre ve hayvanların sağlık açısından zarar gördüğüne ilişkin şikayetler üzerine yeniden gündeme girdi.

Sivas'tan doğan ancak Ordu ilini boydan boya kat ederek Karadeniz'e dökülen Melet Irmağı'nda yapılan analizlerde Fe (Demir), Zn (Çinko), Cu (Bakır) belirlenirken, uzmanların hazırladığı raporlarda ise bu özellikleri sebebiyle "sınıf I (Yüksek Kaliteli Su) niteliğinde iken Pb (kurşun) parametreleri nedeniyle sınıf III (Kirlenmiş Su) niteliğinde" olduğu kaydedildi. Bütün bunların üzerine ırmaktan yararlanan Mesudiye ilçesinde insan ve hayvanlarda sağlık sorunlarının artmasına yönelik şikayetler üzerine konu tekrar gündeme geldi. Artan şikayetler nedeniyle Sivas Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Ordu Çevre ve Orman İl Müdürlüğü işlem ve inceleme başlattı. Madencilik şirketinin sahasında yapılan incelemeler sonunda Ordu Çevre ve Orman İl Müdürlüğünün hazırladığı ve 22 Haziran 2010 tarihinde 2108 sayı ile Çevre ve Orman Bakanlığına gönderdiği raporda, şirketin maden atıkları boşalttığı pasa havuzunun jeomembran (sentetik hammaddelerden oluşan ve su yalıtımı sağlaması için kullanılan yüzey koruyucu tabaka) malzeme ile kaplanmadığı sadece gelişi güzel şekilde naylonlarla kaplandığı ve sızdırmazlığın bununla sağlanmaya çalışıldığı belirtilerek, "Atık havuzundan Melet Irmağı'na doğru taşmaların olduğu ve dere kenarına yapılan bir sette ile bunun önlenmeye çalışıldığı ve iki havuz arasında bulunan alanda Melet Irmağı'na doğru boru izlerinin olduğu" ifade edildi.

 

MESUDİYELİ AYAKTA

Bu rapor üzerine Mesudiyeli sivil toplum kuruluşları ortak bir basın açıklaması yaparak, söz konusu madencilik şirketinin artık kapatılmasını istediler. Ankara Mesudiyeliler Derneği Başkanı Nuri Özmen, Mesudiye Belediye Başkanı İsa Gül, Yeşilce Belediye başkanı Feyzi Ünal, Topçam Belediye Başkanı Erhan Köleoğlu, Üçyol Belediye Başkanı Aydın Gündoğdu, Mesudiye Gelişme Vakfı Başkanı Muzaffer Ünver, İstanbul Mesudiyeliler Derneği Başkanı Süleyman Uluocak, Mesudiyeliler Hizmet Vakfı Başkanı Sezgin Özüpek, Mesudiye Ziraat Odası Başkanı Mustafa Başarslan, Mesudiye Muhtarlar Derneği Başkanı Muharrem Sarıgül ve Mesudiye Ticaret Odası Başkanı Recai Koçyiğit imzasıyla yayınlanan basın açıklamasında, Melet Irmağı'na dökülen kimyasal atıkların ırmaktan günlük yaşamında kullanma suyu olarak yararlananları tehdit etmekle kalmadığı, başta balıklar olmak üzere tüm öteki canlıları da olumsuz etkilediği belirtildi.

Irmaktaki doğal dengenin bozulduğu gibi ırmağın doğduğu yerden başlayarak Mesudiye, Gölköy, Gürgentepe, Ulubey ve Ordu merkezleri ile ırmak kenarındaki köylerin kirli ve zehirli suya mahkum edildiği belirtilen açıklamada, "Kirliliğin en önemli ve en çok şikayet konusu olan madencilik şirketi bilindiği gibi Sivas ili, Koyulhisar ilçesine bağlı Ortakent (eski adı Sisorta) beldesi Çandır köyü sınırları içinde 1980 yılından beri kurşun, çinko, bakır madeni çıkartıyor. Bu nedenle orada şirketin Flotasyon tesisi var. Söz konusu madenin işletilmesi sırasında katı atıklar oluşmaktadır. Bu katı atıkların doğaya -dolayısıyla Melet ırmağındaki canlılara ve bu ırmaktan yararlanan insanlara zarar vermemesi için 'arıtıldıktan sonra' doğaya verilmesi başta yasalar olmak üzere her açıdan zorunludur. Ancak şirketin sahasında bu arıtma işlemi gerektiği gibi yapılmamakta, buna rağmen yöre insanı yetkili mercilere şikayette bulunduğu halde bir sonuç alınamamıştır" denildi.

Açıklama da şu görüşlere yer verildi: "Bir başka deyişle, 'Katı Atık Maddelerinin Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği' ile 'Su Kirliliği Yönetmeliği' kapsamında, şirketin standartlara uygun olarak katı atık depolama havuzlarının yapılmaması, karşı karşıya bulunduğumuz doğa tahribatının, çevre kirliliğinin ve canlıları öldüren zehirlenmelerin temel nedenidir. Biz bu durumdan birinci derecede etkilenen kuruluşlar ve kişiler olarak, karşı karşıya bulunduğumuz tehlikenin bir an önce giderilmesini sağlayacak önlemlerin alınmasını istiyoruz."

MELET KURTARILMAYI BEKLİYOR
MELET KURTARILMAYI BEKLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2010 Pazartesi 16:13:00
Güncelleme :28 Haziran 2010 Pazartesi 16:14:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?