6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Mesudiye'nin doğasındaki sır

Doğal güzellikleri ve endemik türdeki bitki örtüsü ile akademik çevrelerin dikkatini çeken Ordu'nun Mesudiye İlçesi'nin Avrupa, Akdeniz ve Asya'nın bitki floralarının sınır noktası olduğu ve Melet Irmağı havzasında 3 farklı bitkinin birleştiği ortaya çıktı. 

Mesudiye Geliştirme Vakfı (MEGEV) ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu (UNDP) tarafından desteklenen bir proje çerçevesinde, Mesudiye İlçesi'nin biyolojik çeşitliliği araştırıldı. Araştırma sonucu ise ilginç bir tabloyu ortaya çıkardı. Buna göre ilçenin tam ortasından geçen Melet Irmağı'nın her 2 yanının 2 farklı bitki florasını barındırdığı belirlendi. Batı tarafında Uludağ Göknar'ı bulunan Melet Irmağı'nın doğu yakasında ise Doğu Ladin ağaçları bulunuyor. İşin ilginç yanı bir taraftaki ağaç türü diğer
tarafta bulunmuyor. Irmağın güneyinde ise step türünden bitki florası uzanıyor.

"MELET IRMAĞI BULUŞMA NOKTASI"
Ankara Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Ekşi, Mesudiye ilçesinin güneyden gelen İran-Turan Flora Bölgesi, Kuzey ve Doğu hattından sürüklenip gelen Avrupa-Sibirya Flora Bölgesi ile güneyden gelen Akdeniz Flora Bölgesi'nin tam kesiştiği noktada bulunduğuna dikkat çekti. Mesudiye'de 3 farklı flora türünün kesiştiğini belirten Prof.Dr. Ekşi, "Yani, bir tarafta sık Sibirya türü ormanlar bulunurken, bir tarafta Uludağ Göknarları, diğer tarafta ise step iklimi bitki türleri bulunuyor. Bu bölge ağaç, çalı, otsu bitki farklılığı açısından Öksin ve Kolşik diye 2 alt bölgeye ayrılmaktadır. Melet ırmağı, doğusunda bulunan Kolşik ve batısında bulunan Öksin bölgeleri arasında hayali değil gerçek bir buluşma sınırı oluşturmaktadır" dedi.

"MESUDİYE EKOLOJİ DERSİNE ÖRNEKTİR"
Keçi yetiştirmenin ve dışarı göçün Mesudiye'nin doğasına olumlu yansıdığını vurgulayan Ekşi, "Burada insan hareketleri ve yoğun tarım olmayınca ormanlar toparlandı, çayır ve meralar geliştiği, erozyon azaldı, derelerin temiz ve berrak aktı. Bu tablo ekoloji derslerinde öğrencilere anlatılacak ölçüde çarpıcı bir örnektir. Akarsuların temizliği, su canlıları için olduğu kadar insanlar içinde olumludur. Yöre aynı zamanda yaban hayvanları açısından da zengindir. Özellikle ötücü kuşlar, kapama ormanların kalitesine bağlı olarak çeşitlilik ve yoğunluk göstermektedir" diye konuştu.

...
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2008 Perşembe 14:23:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?