3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Muhtarlardan 'SOYBİS' uyarısı

MUHTARLARDAN 'SOYBİS' UYARISI

Ordu Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Akdeniz, ihtiyaç sahibi vatandaşlara yapılan yardımlar kapsamında muhtarlıklardan verilmesi istenen belgelerle ilgili uyarılarda bulundu.

Akdeniz, Sosyal Yardım Bilgi Sistemine(SOYBİS) sistemi kapsamında sosyal güvencesi olan vatandaşlara 'fakirlik' belgesi verilemeyeceğini, ancak sosyal güvencesi olmayan ve 2022 sayılı kanun kapsamında yaşlı kişilere fakirlik ilmuhaberi verebileceklerini söyledi.

Kış döneminde daha çok kömür yardımları ile ilgili olarak fakirlik belgesi almaya gelen bir çok vatandaşın, taleplerinin yerine getirilmemesiyle ilgili şikayetler alındığını belirten Akdeniz, kendilerinin kanunlar çerçevesinde görev yaptığını belirtti. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununun 2. maddesinin 'Fakrü zaruret içinde ve muhtaç durumda bulunan kanunla kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmayan ve bu kuruluşlardan aylık ve gelir almayan vatandaşlar ile geçici olarak küçük bir yardım veya eğitim ve öğretim imkanı sağlanması halinde topluma faydalı hale getirilecek, üretken duruma geçirilebilecek kişiler bu kanun kapsamı içindedir' hükmünü içerdiğini belirten Akdeniz, bu kapsamda SOYBİS'in hazırlanarak E-Devlet uygulamasına geçildiğini hatırlattı.

Akdeniz, "Kanunda belirtilen hükümler gereği bizler sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımıza gerekli yardımların sağlanmasında gerekli kolaylığı sağlamaktayız. Kömür yardımı ile de ilgili gerekli yardımlar bu çerçevede yapılmış ve muhtarlarımız tarafından hazırlanan listeler vakfa verilerek, gerekli SOYBİS araştırmasından geçerek yardıma muhtaç kişilere gerekli kömür yardımları yapılmıştır. Her ne kadar sosyal güvencesi de olsa bizler biliyoruz ki birçok vatandaşımız geçim sıkıntısı içindedir. Özellikle asgari ücretle çalışan, emekli ve dul olan, kira veren ve çocuğu okuyan birçok vatandaşımıza yardım yapılması sosyal devlet ilkesinin bir gereğidir. Ancak SOYBİS kapsamı dışında kalan kişilere yardım yapılmasının kanun çerçevesi içinde mümkün değildir" dedi.

Ancak yasada değişiklik yapılması durumunda diğer ihtiyaç sahibi vatandaşlara da yardım yapılabileceğini vurgulayan Akdeniz, "Bu nedenle mahalle ve köy muhtarlarımıza sözlü veya yazılı müracaat eden, kanunun içeriğine uymayan vatandaşlarımıza yardım yapılmasının hem bizleri hem de ilgili kurumu zor durumda bırakacağı göz önünde bulundurularak bu türden müracaatların bundan böyle kabul edilemeyeceğinin bilinmesini isteriz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2010 Pazartesi 16:08:03
Güncelleme :5 Nisan 2010 Pazartesi 18:15:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?