5
Mayıs
2024
Pazar
ORDU

NASA'ya fındık yağı önerisi

Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk, yüksek yanma derecesi olan fındık yağının Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'nin
(NASA) uzay mekiklerinde bile kullanılabileceğini öne sürdü. 

Pamuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, besin değeri açısından son yıllarda Türk mutfağında önemli bir yer edinen fındık yağının, sanayide de bir çok alanda kullanılabileceğini belirtti. 

Yapılan bilimsel analizlere göre zeytinyağının yanma derecesinin 60, ayçiçekyağının 100, fındık yağının ise 245 santigrat derece olduğuna işaret eden Pamuk, ''Fındıkyağı yüksek yanma derecesiyle NASA'nın uzay mekikleri, uçak motorlarında aşırı ısınmadan kaynaklanan sorunlar için kullanılabilir. NASA'nın bu açıdan fındığı keşfetmesi gerekir'' dedi. 

Fiskobirlik bünyesindeki Ordu Yağ Sanayi A.Ş'yi en gelişmiş teknoloji ile donattıklarını ve ''Çotanak'' marka adı altında fındık yağı ürettiklerini hatırlatan Pamuk, kendi ürettikleri fındık yağının yanma derecesinin ise 195 santigrat derece olduğunu vurguladı. 

Yanma derecesi çok yüksek olan bir ürünün her sektörde kullanılabileceğini ifade eden Pamuk, 20 milyon dolarlık yatırımla kurulan fabrikaların bile uzay mekikleri için özel yağ üretebileceklerini söyledi. 

Fındığın birçok sektörde değerlendirilmesinin mümkün olduğunu belirten Pamuk, Ordu Yağ Sanayi A.Ş'nin fındık yağı üretiminin yanı sıra fındığın temizlik ve kozmetik sektöründe değerlendirilmesi için 3 milyon dolarlık yatırım yaptığını hatırlattı.
AA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2006 Pazar 12:31:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?