3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

ODÜ Kafkas coğrafyasında

ODÜ KAFKAS COĞRAFYASINDA

Gelişimini her geçen gün arttıran Ordu Üniversitesi, ilk uluslararası anlaşmasını yaptı. Ordu Üniversitesi, Gürcistan Akhaltsikhe (Ahıska) Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzaladı.

Eğitim, bilim ve araştırma alanlarında değişik ülkelerin üniversiteleriyle ortak çalışmalara imza atmak üzere kolları sıvayan ODÜ Rektörlüğü, bu konudaki ilk adımını Türkiye'nin de önem verdiği Kafkas coğrafyasından bir üniversite ile protokol imzalayarak attı. Rektörlük binasında gerçekleştirilen ve ODÜ Senatosu üyelerinin de katıldığı törende iki üniversitenin işbirliğini deklare eden protokolü ODÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu ile Ahıska Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tina Gelashvili imzaladılar.

İmza töreninde Ahıska Üniversitesi ile ilgili teknik bilgiler veren Rektör Tina Gelashvili, Kafkas coğrafyasının önemli sınır ülkelerinden biri olan Türkiye'den özellikle ODÜ ile işbirliği yapacak olmalarından dolayı mutlu olduklarını söyledi. Kendisini de bir ODÜ Senato üyesi gibi gördüğünü belirten Prof. Dr. Gelashvili, "Bölge ülkeleri arasında ilişkileri geliştirmek ve üniversitelerle olan ortak çalışmalarımızı güçlendirmek amacıyla çalışıyoruz. Biz sizin gibi büyük bir üniversite değiliz ama her geçen gün gelişme gösteriyoruz. ODÜ bünyesindeki Profesörlerin Ahıska Üniversitesi'nde ders vermesini arzuluyoruz. Bizim şu an bin 300 öğrencimiz var. Gelecekte ODÜ ile ortak lisans programları yapabiliriz" dedi.

ODÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu da ODÜ'nün her geçen gün gelişme gösterdiğini söyledi. Uluslararası alanda eğitim ve bilim çalışmalarına ağırlık vereceklerini, bunun için değişik ülkelerin üniversiteleriyle ortak program ve bilimsel çalışmalar yapmayı amaçladıklarını belirten Kefelioğlu, "Bizim tek amacımız ODÜ'yü bilim ve araştırma merkezi haline getirmek, şehrin ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunmak, bu coğrafyada Türkiye'nin öneminin arttırılmasına destek vermektir" diye konuştu.

AHISKA BİR TÜRK YURDU

1578'de Türk ordusu tarafından kazanılan Çıldır Meydan Savaşı sonucunda Osmanlıların eline geçen Ahıska (Yeni Kale), 1628'de Çıldır Eyaleti'nin (Ahıska Paşalığı) yönetim merkezi oldu. 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında, Rus birlikleri komutanı General Paskeviç, kenti ele geçirdi. 1829 tarihli Edirne Antlaşması'yla Ahıska, Rusya'ya bırakıldı. Bu savaştan sonra bölgeden Müslüman ve Katolik nüfusun önemli bölümü Osmanlı topraklarına göç etti. Buradan gelen Katolik Gürcüler, 1861'de İstanbul'un Bomonti semtinde Katolik Gürcü Kilisesi'ni kurdular.

II. Dünya Savaşı'nda bölgenin Müslüman nüfusu tümüyle bölgeden göç ettirildi. Bu Ahıska Türklerinin göçünden sonra, Sovyet yönetimi tarafından sürgün edilen Ahıska Türklerinin yerine Ermeniler yerleştirildi. Gürcistan 1999 yılında sürgün edilen Ahıskalıların ülkelerine geri dönmelerine izin verdi. 2011 yılına kadar sürecek olan geri dönüş birçok sıkıntıların da beraberinde getirdi. Ahıska Türklerinin ana dili Türkçe'dir. Konuşma ağızları Mesheti bölgesine komşu olan Doğu Anadolu'da kullanılan Türkçe'yle bire birdir ve Azerice'ye çok benzer ve Türkçe'nin İstanbul ağzı ve Azerice arasında bir dil köprüsüdür.

ODÜ KAFKAS COĞRAFYASINDA
İHA
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2010 Cuma 13:48:02
Güncelleme :16 Nisan 2010 Cuma 13:59:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Karahan can IP: 78.169.37.xxx Tarih : 16.04.2010 18:45:12

Keşke başka bir türk üniversitesi ile anlaşsaydı ODÜ.Ahıska Türk lerni iyi tanırım. 2000 yılında Selçuk Üni. de öğrenciydim ve bu ahıska Türk öğrencilerinin çevreye yaşattığı biçok  pisliklerini biliyorum. İçkiye çok düşkündürler fakat adam gibi içmezler, rezillik dizboyu. Talihsiz bir anlaşma gelecekte ne demek istediğimi anlarsınız. Ordu ya geçmiş olsun.