8
Mayıs
2024
Çarşamba
ORDU

Ordu: Bacın, KÖY uygulaması Ordu'da başarılı olamadı

Türkiye’nin en büyük çikolata üreteci firmalarından Sagra Genel Müdür Yardımcısı Metin Bacın, 4325 sayılı ’Olağanüstü "hal bölgesinde ve kalkınmada öncelikli yörelerde istihdam oluşturulması ve yatırımların teşvik edilmesine yönelik kanunun" Ordu’da amacına ulaşmadığını söyledi.

Sagra’nın fabrikasının Kalkınmada Öncelikli Yöre (KÖY) ve ekonomik yönden Olağanüstü Hal Bölgesi (OHAL) kapsamında bulunan Ordu ilinde bulunmasından dolayı 4325 sayılı kanundan yararlanmak istediklerini belirten Genel Müdür Yardımcısı Metin Bacın, buna karşılık anlam veremedikleri bazı uygulamalarla karşılaştıklarını kaydetti.

Bacın, "31.10.1997 tarihinden önce SSK’ya verilen 4 aylık sigorta prim bordrolarında belirtilen işçi sayısına ilave olarak yeni işe alınan işçiler kapsama dahil edilmiş, ancak Ordu’ya yıllardır istihdam kapısı olan Sagra ve benzeri eski bir takım firmalar kapsam dışında tutularak adeta cezalandırılmıştır. Buna rağmen faaliyet gösteren bir çok KOBİ kuruluşu bu kanundan faydalanmıştır. Kanunun gelirler ve kurumlar vergisi indiriminden yararlanma süresi 31 Aralık 2007’ye kadar devam ettiği halde, sigorta primlerinin hazine tarafından karşılanması yönündeki süre 31 Aralık 2002’de sona ermiştir" diye konuştu.

5 yıllık yasa önerisi

4325 sayılı yasa yerine tüm sektörleri içine alan yeni bir kanun çıkarılması gerektiğini de belirten Sagra Genel Müdür Yardımcısı Metin Bacın, şu önerilerde bulundu:

"Yeni çıkarılacak yasa ile mevcut istihdamın korunması ve geliştirilmesi amaçlanmalıdır. Bölge dışı yatırımcıların bölgeye gelişlerini cezbedecek şekilde, bedelsiz kamu arsa ve arazi tahsisi yapılmalı, kanunun yürürlük süresi en az 5 yıl olmalı, mevcut çalışanların sigorta primleri işveren hisselerinin en az yüzde 50’si, yeni açılacak işyerlerinde çalışanların sigorta primleri işveren hissesinin yüzde 100’ü 5 yıl süreyle Hazine’ce ödenmelidir. Gelir ve Kurumlar Vergisi’nde yüzde 40’lardan başlamak üzere, çalıştırılan işçi sayısıyla orantılı bir artış yüzdesi içinde indirim veya tamamen muafiyet getirilmelidir. Çalışanların ücretlerinden kesilen gelir vergileri, 5 yıl süreyle tehir edilmeli ve 5. yılın sonunda yüzde 1-2 gibi düşük faiz yüküyle tahsil edilmelidir. Emlak vergisinde yine 5 yıl süre ile muafiyet sağlanmalı. Kapsama dahil edilen işyerlerinde sarf edilen elektrik, su birim fiyatlarında yüzde 50-75 oranlarında indirim sağlanmalıdır." 

"Ordu'ya 'süper teşvik' sağlanmalı"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kişi başına düşen milli geliri bin 500 doların altında olan illere ’süper teşvikler’ yapılacağına ilişkin açıklamalarının sanayi ve KOBİ kuruluşlarında umutlu beklentiler oluşturduğunu belirten Metin Bacın, kişi başına düşen milli geliri bin 100- bin 200 dolar arasında olan Ordu’nun bu kapsama dahil edilmesi gerektiğini de ifade etti. Bacın, "Ordu’daki sanayi kuruluşlarının ayakta kalabilmesi ve varlıklarını sürdürebilmesi için bu yasa kapsamına alınması hayati öneme haizdir. Ordu ili bu teşvik yasası kapsamına alınmaz ise ilimizdeki sanayi kuruluşları ile rekabet halinde olan rakip firmalar, teşvik kapsamındaki illerde yatırıma yönelecek ve ilimiz sanayi kuruluşlarının rekabet etme ve ayakta kalma şansları ortadan kalkacaktır. Bu nedenle en azından mevcut sanayinin korunması açısından Ordu ilinin teşvik yasası kapsamına alınması çok zaruridir" dedi.

ORDU-(İHA)
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2003 Salı 00:00:15
Güncelleme :15 Ocak 2004 Perşembe 12:41:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?