Ordu İl Özel İdare Müdürlüğü’nün mülkiyetinde bulunan ve Boztepe Turistik Tesisleri’nin işletme ihalesine fesat karıştığı iddiasıyla Ordu İdare Mahkemesi’ne açılan davada Özel İdare’nin ihalesi hukuka aykırı bulunarak iptal edildi
Boztepe Turistik Tesisleri’nin işletilmesi için İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından tesis 23 Ekim 2003’te yıllık 120 milyar liradan ihaleye çıkarıldı. Şehrin en gözde turistik mekanı olan 8 bin 130 metrekare alan üzerine kurulu içinde; restoran, kafeterya, 3 motel, 3 dükkan, gezinti alanları ve 17 kameriye bulunan tesisin ilk ihalesine katılan Poyraz Seçkin Turizm Hizmetleri Tic.Ltd.Şti. başka katılan olmayınca 60 milyar lira teklif etti. Ancak Özel İdare, ihaleye yalnızca bir firmanın katılması ve 120 milyar liradan daha düşük bedel verilmesini gerekçe göstererek ihaleyi iptal etti. Bunun üzerine yeni bir komisyon oluşturularak 5 yıllığına kiraya verilecek olan tesisin yıllık kirasının 48 milyar lira olmasına karar verdi.
2 Aralık 2003 tarihinde Özel İdare tarafından düzenlenen ihaleye Poyraz Seçkin Turizm Hizmetlerinin yanı sıra Otel Royal 52 (Avcı Turizm İnşaat Taahhüt Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ) de katılmak için girişimde bulundu. Fakat, bu ihalede Poyraz Seçkin Turizm, turizm işletme belgesi olmadığı için ihale dışı bırakıldı.
Poyraz Seçkin Turizm Hizmetleri bunun üzerine ihaleye fesat karıştırıldığı iddiasıyla 5 Aralık 2003 tarihinde yürütmenin durdurulması için Ordu İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Poyraz Seçkin Turizm Hizmetleri; ilk ihale şartnamesinde turizm işletme belgeli tercih edilebilir, ikinci ihalede ‘turizm işletme belgesi olması şarttır’ şartı arandığı bunun sonucunda fesatlık yapıldığını gerekçe gösterdi.
Mahkeme 13.1.2004 tarihinde yapılan son duruşmada; 23.10.2003 tarihinde yapılan ilk ihalede tahmini bedelin 120 milyar lira olarak, piyasa koşullarının olağan akışına uygun belirlenmemesi nedeniyle davacı şirketin teklif ve taahhüt ettiği 60 milyar liranın bu bedelin altında kaldığı nedeniyle ihalenin iptal edilmesine karşın, daha sonra 2.12.2003 tarihinde yapılan ikinci ihalede de tahmini bedelin bu defa da ilk ihaledeki verilere göre piyasa koşullarının altında 48 milyar lira olarak belirlenmek suretiyle 50 milyar lira uygun bedelle başka bir şirkete verilmesi, ihale yoluyla kiralamaya konu tesisin diğer dışsal şartlarda bir değişiklik olmaksızın, haklı bir sebebe dayanmadan ilk ihale şartnamesindeki “tercih edilebilir’ koşulunun ikinci ihalede “zorunlu” koşul haline getirilmek suretiyle davacı şirketin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının ihalede uygun fiyatın sağlanması ile açıklık ve rekabet ilkelerinin gerçekleştirilmesine aykırı olmakla hukuka uygun bulunmadığı kararına vardı.
Tartışmalara yol açan şaibeli ihale Ordu İdare Mahkemesi tarafından teminat aranmaksızın iptal edilirken, davacı firma sahibi Seçkin Poyraz, “Haklı olduğumuz yargı kararıyla açıklığa kavuştu. Biz Ordu’ya hizmet verelim, Boztepe’nin güzelliğine yatırım yaparak güzellik katalım dedik. Ama memleketimizi sevdiğimiz için karşılığında böyle üzücü istenmeyen olaylarla karşılaştık. Boztepe Tesisleri için bundan sonraki ihalelere de katılmama kararı aldık” dedi.