8
Mayıs
2024
Çarşamba
ORDU

Ordu Balı'nın imajı sarsılıyor!

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Gökçe, Ordu balında büyük oranda çay şekeri bulunduğunu söyledi.

Türkiye’nin en çok bal üretilen ili Ordu’da, balın kalitesi tartışılıyor. Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Gökçe, Ordu’daki arıcıların iki büyük sorunla mücadele ettiğini belirterek, birincisinin üretilen balın pazarlanamaması, ikincisinin ise bala çay şekeri karıştırılması olduğunu vurguladı.

Türkiye’deki gezginci arıcıların yüzde 80’inin Ordulu olduğunu ifade eden Gökçe, "Gezginci arıcıların gittikleri bölgeye nakliye ücretleri oldukça yüksek. Konakladıkları arazi için ayrı bir ücret daha veriyorlar. Ayrıca işçilikte çabası. Bir de sezon iyi gitmediği ve verimli bir bal elde edilmediği zaman masraflar karşılanamıyor. Bunun üzerine arıcılar balda çay şekeri kullanmak zorunda kalıyorlar. Bu da balın kalitesini düşürüyor. Ordu balı bu durumda imaj ve kalite kaybediyor. İhracat etkileniyor. Gerçekte meyve şekeri denilen doğal şeker kullanılması gerekir" dedi.

Kaliteli bal üretimi için değişik yollar olduğunu belirten Mustafa Gökçe, "Arı sayısı ne kadar yüksek olursa bal toplama kalitesi yüksek oluyor. 5-6 çerçevelik 200 koloniyle mevsime girmek yerine 10 çerçevelik 200 koloni daha karlı. Çoğu arıcı bunun farkında değil. Ayrıca arıcılar gerçek ana arı ile mevsime girmeli" diye konuştu.

Arıcılık Araştırma Enstitüsü olarak bu olumsuzluğun önüne geçebilmek için girişimlerde bulunduklarını, Tarım Bakanlığı’nın da bu konuda bir genelge yayınladığını, bundan sonra üretilen ve pazara getirilen ballarda şeker olayının önüne geçeceklerini vurgulayan Mustafa Gökçe, bundan böyle ballarda detaylı analiz yapılacağını, balda metal, tel gibi kalıntı maddeler olup olmadığının hep takip edileceğinin altını çizdi. Gökçe, arıcıların çoğu zaman rasgele ve ruhsatsız ilaç kullandığına da dikkat çekerek, bu durumun balda kalıntı bıraktığını da sözlerine ekledi.

METİN AKYÜREK-ORDU (İHA)
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2003 Cuma 00:00:15
Güncelleme :15 Ocak 2004 Perşembe 12:48:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?