3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Ordu Yağ Sanayi'nde yeni dönem

ORDU YAĞ SANAYİ'NDE YENİ DÖNEM

Ordu'da 1957 yılında zamanın Başbakanı Adnan Menderes döneminde 101 dönüm arazi üzerinde kurulan, 1965 yılında inşa edilerek ve açılışı Süleyman Demirel tarafından yapılan FİSKOBİRLİK bünyesindeki Ordu Yağ Sanayi, Altaş firmasına devredildi.

Soğuk savaş döneminde Doğu Bloku ülkelerinden Polonya teknolojisi ile kurulan Ordu Yağ Sanayi, yarım asır devlet tarafından işletildikten sonra özelleştirildi. FİSKOBİRLİK'in içinde bulunduğu mali açmaz sonucu satışına karar verilen Ordu Yağ Sanayi, resmi ve bürokratik işlemlerin ardından Altaş firmasına bugün devredildi. Devir protokolü FİSKOBİRLİK Genel Müdürü Mehmet Sargın ile Altaş Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Namık Altaş arasında imzalandı. Protokolün imzalanmasının ardından Ordu Yağ Sanayi, tüm mal varlığı ve teknolojisi ile Altaş firmasına geçti.

 "HİÇ BİR İŞÇİYİ İŞTEN ÇIKARMIYORUZ"

Protokolün ardından bir açıklama yapan Altaş Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Namık Altaş, hiçbir işçiyi işten çıkarmayacakları müjdesini verdi. Fabrikayı devir aşamasında mevcut olan 225 işçiden 100'ünün işten çıkarılmasının gündeme geldiğini, ancak işsizliğin kötü bir durum olduğunu bildiklerinden hiçbir işçiyi işten çıkarmayı göze alamadıklarını belirten Atlaş, "Türkiye'de bir çok fabrika 60-80 kişi ile birlikte çalışabiliyor. Ordu Yağ Sanayi'de normalde 100 kişi; en fazla 125 kişi ile birlikte çalışabilir. Küçük bir şehirde yaşıyoruz. İnsanlar işsizlikten dert yanıyor. Ancak hiçbir işçiye kıyamadık ve tamamını yeniden işe aldık. 225 işçi ile yolumuza devam edeceğiz. Herkes rahat olsun, kimseyi işten çıkarmıyoruz" dedi.

"HAYALLERİMİZ ÇOK BÜYÜK"

Firma olarak yaklaşık 8-10 yıldır imalat yapmak için hazırlık yaptıklarını, bunun için daha önce isim haklarını aldıkları çikolata ve yağ üretmekle ilgili projeleri bulunduğunu dile getiren Altaş, yağ sektörüne girebilmek amacıyla 6 ay önce çalışmaya başladıklarını belirtti. İlk etapta Ordu'da arazi bulamayınca Konya'da arazi arayışına girdiklerini kaydeden Altaş, "Konya'da çok cazip fiyat ve imkanlarla çok büyük alanlara sahip organize sanayi bölgeleri bulunuyor. Üstelik alt yapısı yapılmış haliyle devlet müteşebbise sunuyor. Bizde Ordu'da arazi bulamayınca Konya'ya gitmeye karar verdik. Biz arazi ararken Ordu Yağ Sanayi'nin satışı gündeme geldi ve bizde para ve yatırım Ordu'da olsun diye müşteri olduk. 4 ay önce başlayan bu süreçte bir gazetede satış ilanı çıktı, kimse talip olmadı. İkincisinde de ihaleye giren olmayınca pazarlık usulüyle biz aldık. Tüm olay budur" diye konuştu.

"ÇOTANAK ULUSLARARASI OLACAK"

Ordu Yağ Sanayi'ndeki teknolojinin 'soğuk savaş dönemi Doğu Bloku' teknolojisini olduğuna dikkat çeken Altaş, fabrikanın her noktasına elden geçireceklerini, kısa bir süreliğine üretimi durduracaklarını, ilk etapta boya dahil tüm makine parkında yenilemeler yapacaklarını kaydetti. Altaş, şöyle konuştu: "Deniz kenarındaki kayalardan nizamiye girişine kadar her yer elden geçirilerek çağdaş hale getireceğiz. Üretim alanımızı genişleteceğiz. Uzun vadede dünyada yağ yapılan her türlü maddeden yağ yapmak istiyoruz. Bölgemizde fındık konusunda büyük sıkıntılar var ve fındığın sökülmesi isteniyor. Biz ise tam tersine fındığın dikilmesini istiyoruz. Fındığa katma değer sağlamak için özellikle fındık yağı üzerinde durarak, ulusal reklamlara çıkarak dünyanın her yerine fındık yağı satmak istiyoruz. Özellikle Çotanak fındık yağının dünyanın her yerinde alınabilir, yenilebilir bir ürün olmasını istiyoruz. Sabun fabrikasını yeniden çok hızlı bir şekilde faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz. Yağ yapımından sonra ortaya çıkan posalar için ayrı bir yem fabrikası daha yapmayı planlıyoruz. Ayrıca bölgemizde güçlü olan bal sektörü için bir bal fabrikası kurmak istiyoruz. Çikolata bizim en büyük hayalimiz. Dünya markası olan bir çikolata fabrikası yapmak en büyük hedefimiz. Alt yapısını oluşturduğumuz kesinlikle çikolata üretmek istiyoruz. Uzun vadede, Karadeniz-Akdeniz'i birbirine bağlayan yolun tamamlanmasıyla Ordu limanını biz yapmak istiyoruz."

ORDU YAĞ SANAYİ'NDE YENİ DÖNEM
ORDU YAĞ SANAYİ'NDE YENİ DÖNEM
İHA
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2010 Cumartesi 16:06:03
Güncelleme :6 Şubat 2010 Cumartesi 16:20:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ibrahim alay IP: 78.160.187.xxx Tarih : 9.02.2010 12:14:35

2 yıllık altaş şirkerler grubu çalışanı olarak bu durumdan çok mutluyum şirketimizin büyümesi bizi dahada gururlandırıyor altaşta çalışan olmak bizim için bir ayrıcalıktır hayırlı ugurlu olsun ALLAH utandırmasın