3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Ordu'da arboretum kuruluyor

ORDU'DA ARBORETUM KURULUYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde TOKİ'nin yapacağı toplu konutlar için düşünülen fidanlık arazisinin botanik bahçesi 'arboretum' olması gerektiğini belirterek bunu gerçekleştireceğine söz veren M. Hilmi Güler, bu sözünü yerine getiriyor.

Türkiye'de Adana, Yalova ve İstanbul-Sarıyer'de bulunan arboretumların 4.sü Ordu'da oluyor. Ordu'da bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla orijini ve yaşları belli, her biri doğru ve dikkatli bir şekilde bir araya getirilmiş olan çoğunluğu ağaç ve diğer odunsu bitki taksonlarının uygun seçilmiş alanlarda yetiştirilip sergilendiği bir ağaç parkı olan arboretum kurulması için tüm izinler alındı. Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı M. Hilmi Güler'in bakanlığı döneminde Ordu ilini ziyareti sırasında TOKİ'nin toplu konut arazisi için belirlenen Ordu fidanlığının, toplu konut için değil arboretum için uygun olabileceği fikri üzerine harekete geçen Ordu Valiliği, konuyu Çevre ve Orman Bakanlığı'na götürdü. M.Hilmi Güler'in bu fikri üzerine harekete geçen Vali Orhan Düzgün'ün Bakanlığa gönderdiği 13 Ocak 2010 tarihli yazıda, Ordu fidanlığının yaklaşık 150 dönümlük kısmında kurulması düşünülen arboretum için izin istenirken, arboretum kurulmasıyla fidanlık arazisinde oluşacak üretim kaybını telafi etmek için Ulubey ilçesi Sayacabaşı mevkiinde de 500 dönümlük araziye yeni bir fidanlık kurulmasını teklif edildi. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın cevabi yazısında tüm çalışmaların uygun olduğu belirtilerek izin verildi.

Yaz ayında başlatılması beklenen çalışma kapsamında şehir merkezine 5 km. uzaklıktaki fidanlık arazisinde çoğu bilimsel kitaplarda görülen fidan, odunsu bitki ve ağaçlar sergilenecek. Ulubey Sayacabaşı mevkiinde kurulacak yeni fidanlık arazisinde ise boyları 3-5 metre olan bitkiler yetiştirilerek çevreye büyük katkılar sağlanacak.

ORDU'DA ARBORETUM KURULUYOR
ORDU'DA ARBORETUM KURULUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2010 Perşembe 12:10:03
Güncelleme :28 Ocak 2010 Perşembe 12:39:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ümit İNAN IP: 78.171.139.xxx Tarih : 28.01.2010 16:23:01

sayın bakanımız geç olsada bişeyler yapmanız bizleri sevindirdi. tebrikler inşallah memleketimize hayırlı uğurlu olması dileğiyle