5
Mayıs
2024
Pazar
ORDU

Ordu'da 'Cumartesi Pazarı' krizi

Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, 'Cumartesi Pazarı' alanı dışında sergi açan pazar esnafının bölgeden uzaklaştırılması girişiminin Bölge İdare Mahkemesi kararıyla gerçekleştirildiğini söyledi. 

Belediye Başkanı Seyit Torun, yaptığı açıklamada, Yeni Mahalle'de bulunan ve şehir imar planında pazar yeri olarak belirlenen Cumartesi Pazarı alanı dışında kalan Okullar Caddesi, Alparslan Türkeş Caddesi, 28 nolu ve 19 nolu sokaklarda Çarşamba ve Cumartesi günleri pazar açan esnaflara mahkeme kararıyla pazar açmalarına izin verilmeyeceğini duyurdu. 

Başkan Torun, bu konuda şu açıklamayı yaptı: "Bilindiği üzere Cumartesi Pazarı yeriyle ilgili olarak geçmişte hukuki bir süreç yaşanmıştır. Mahalle sakinlerinden bir bölümü duymuş oldukları rahatsızlıklar sebebiyle pazar alanı dışında devamlı sergi açan pazarcı esnafından şikayetçi olmuş, geceleri yükleme ve boşaltma esnasında çıkarılan gürültülerden, açılan radyo, teyp vs. seslerden, evlerine rahat girip çıkamamaya kadar bir takım rahatsızlıkları Belediyemize iletmiş, Belediyemizde pazar kurulmasına izin verilen günler dışında sergi açılmaması, cadde ve sokaklardan kaldırımların işgal edilmemesi konusunda pazarcı esnafını defalarca ikaz etmiş, hatta bazılarına cezai işlemler uygulamıştı. Buna rağmen bazı pazarcı esnaflarının işgallerine devam etmeleri ve pazar kurulmasına izin verilen günler dışında da Cumartesi Pazarı dışındaki cadde, sokak ve kaldırımları sergileriyle işgal etmek suretiyle faaliyetlerine devam etmeleri üzerine bir grup mahalle sakini tarafından Belediyemiz aleyhinde Ordu Bölge İdare Mahkemesi'nde iptal davası açılmıştı. Ordu İdare Mahkemesi, dava konusu işlemin iptaline karar vermiş, bununla birlikte Yeni Mahalle'de bulunan pazar yeri çevresindeki cadde, sokak ve kaldırımlara pazarcı esnafının sergi açmasını kanunen yasaklamıştır. Ordu İdare Mahkemesi'nin verdiği karardan sonra esnafların pazar alanı dışında sergi açmalarına izin verilmemesi gerekmekteyken Ordu Belediyesi pazarcı esnafının mağdur olmaması ve alacaklarını tahsil etmeleri için imkan sağlamış, son olarak da Eylül ayı içinde okulların açılma sezonunda alışveriş yapabilmesi için tanınan imkanlardan sonra zorunlu olarak mahkeme kararını uygulamıştır. Bu gelişmelere rağmen Ordu Belediyesi, pazarcı esnafının mağdur olmamaları ve faaliyetlerine devam etmeleri için de Bucak Mahallesi'nde bulunan 'Pazartesi Pazar Yeri'nde haftanın çarşamba ve cumartesi günleri pazar açmalarına imkan sağlamıştır." 

Hukuka saygılı herkesin bu durumu anlayışla karşılaması gerektiğini belirten Başkan Torun, buna rağmen son bir haftalık zaman içerisinde Cumartesi Pazarı yeri alanı dışında mahkeme kararını uygulamaya çalışan memur ve güvenlik birimlerine sağduyulu yaklaşan pazarcı esnafının haricinde konuyu provake edici tavır ve davranışlarda bulunan şahısların dikkat çektiğini de ifade ederek, "Ordu Belediyesi bütün yaşanan bu süreçte pazarcı esnafının mağdur olmaması için gerekli hassasiyeti göstermiş ve bundan sonrada göstermeye devam edecektir" diye konuştu. 

Cumartesi Pazarı alanında, belediyenin belirlediği tel örgüler dışına sergi açan esnaf, Okullar Caddesi'ni trafiğe kapattığı ve yaya geçişlerini zorlaştırdığı gerekçesiyle bir sahur operasyonuyla alana sokulmamıştı.

iha
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2006 Perşembe 17:20:42
Güncelleme :12 Ekim 2006 Perşembe 17:28:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
numan ocak IP: 85.107.84.xxx Tarih : 21.02.2008 11:07:44

SLM BENCE ÇOK İYİ OLMUŞ DIŞARDAN BAKILDIĞINDA KÜÇÜKTE OLSA ORDUNUN MODERN BİR GÖRÜNÜM KAZANMASI BİR ORDULU OLARAK BİZLERİ GURURLANDIIRI ELBETTE