3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Ordu'da doğal bitki atağı

ORDU'DA DOĞAL ORTAMDA YETİŞEN BİTKİ ATAĞI

Ordu yöresinde fındık bahçeleri, ormanlar, yol kenarları ve yaylalarda yetişen melocan, baldıran, hoşkıran, sakarca, pancar, pazı gibi bitkilerin unlu mamullerde kullanılması ve tüketiminin arttırılmasını amaçlayan, ayrıca AB tarafından da desteklenen projenin hazırlık çalışmalarına başlandı.

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tarık Yarılgaç tarafından hazırlanan ve AB hibe programları kapsamında destek almaya hak kazanmış 'Bazı Aromatik Bitkilerin Unlu Mamullerde Kullanımı" adlı 225 bin euroluk projenin eğitim çalışmaları önümüzdeki haftalarda başlayacak. Proje ortaklığını Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO), proje iştirakçiliğini Ordu Ziraat Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin yapacağı çalışma kapsamında yönetim kadrosu oluşturuldu.

Eğitim faaliyetlerinin önümüzdeki haftalarda başlayacağı proje ile üreticilerin bu bitkilerin yetiştirilmesi konusunda bilgi ve beceri sahibi olmaları ve bu bitkilerin unlu mamullerde profesyonelce işlenmesi sağlanacak. Proje kapsamında verilecek eğitimlerde üreticiler yetiştirilen ürünleri modern tarım teknikleriyle yetiştirmeyi ve bu ürünleri unlu mamuller sektöründe işlemeyi öğrenecekler.

Proje çalışmaları hakkında bili veren Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Türkiye'de insanlar tarafından değişik şekillerde tüketilebilen ve faydalı bitkiler olarak tanımlanan bitkiler içerisinde 3 bin adedinden gıda elde edildiğini, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Ordu ilinde ise bugüne kadar pek önemsenmemiş fakat literatürde aromatik bitkiler olarak yer alan 55 türün doğal olarak yetiştiğinin tespit edildiğini söyledi.

Ordu yöresinde fındık bahçeleri, orman kenarları, yayla eteklerinde özellikle melocan, baldıran, nivik, hoşkıran, dana bağırtan, mercan köşk, sakarca, yivdin, pancar, hindiba, pazı, koyun otu, sütleğen, duvar sarmaşığı, yer elması, ban otu, adam otu, pulüskün, çam çiçeği, güllük gibi aromatik bitkiler yetiştiğini, bu türlerin hepsinin insan sağlığı açısından kullanılabilir olmasına rağmen kendi haline terk edilmiş şekilde yetiştiğini ya da sadece mahalli olarak tüketildiğini kaydeden Yarılgaç, "Oysa bu

bitkilerden ticari olarak faydalanmak mümkündür. Mahalli bazda yapılan mahalli börekler, çörekler ve yemeklerde bu ürünler kullanılmaktadır" dedi.

"KADINLAR İŞ SAHİBİ OLACAK"

Bu ürünlerin semt pazarlarında satıldığını ancak tüketiminin çok az seviyede olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yarılgaç, proje ile bu bitkilerin üretilmesi ve tüketilmesini sağlamanın yanı sıra kadınların iş gücüne katılmalarının amaçlandığını belirtti. Prof. Dr. Yarılgaç, şöyle konuştu: "Ordu ili içerisinde şu ana kadar bu bitkilerden ticari anlamda bir üretim yapılmamaktadır. Bu kadar çok bitkinin 8-10'u dışındakileri mahalli yemek olarak bile evlerin dışına çıkamamıştır. Bu ürünler, çalışacak kadınlar

için farklı bir getiri kapısı olacaktır, zira böylece evlerinde ürettikleri 3-5 çeşidin dışında yeni modeller geliştirerek üretime direkt katkıda bulunacaklar. Sektöre yeni çeşitlerin kazandırılması ile ürün çeşitliği yüzde 25-30'lar seviyesinde artacağı gibi, bu yeni ürünlerin karlılığı da yüzde 70-80'ler ölçüsünde olabilecektir. Ayrıca bu yeni çeşitlerin elde edilmesi ile servis ağı da genişleterek, birçok kamu ve özel kuruma ürün servisi miktarında artışlar olacaktır."

ORDU'DA DOĞAL ORTAMDA YETİŞEN BİTKİ ATAĞI
ORDU'DA DOĞAL ORTAMDA YETİŞEN BİTKİ ATAĞI
ORDU'DA DOĞAL ORTAMDA YETİŞEN BİTKİ ATAĞI
İHA
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2010 Pazartesi 10:16:05
Güncelleme :6 Aralık 2010 Pazartesi 18:25:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?