3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Ordu'da fidan satışları başladı

ORDU'DA FİDAN SATIŞLARI BAŞLADI

Ordu'da fidan dikim zamanının gelmesiyle birlikte satışlar başladı.

Hava sıcaklığının 20 derecenin üzerine çıktığı Ordu'da bahar havası yaşanırken, toprağa cemre düşmesiyle fidan satışlarında hareketlilik başladı. 10 yılı aşkın süredir profesyonel olarak fidan sattıklarını ifade eden Ziraat Mühendisi Turan Uzunömeroğlu, satışların sezon başı olduğu için biraz durgun olduğunu söyledi. Uzunömeroğlu, özenle seçtikleri fidanları büyük bir çoğunluğunu Tokat'tan getirdiklerini belirterek, "Bölgemiz için en uygun fidanlar Tokat'ın Turhal ilçesinde yetişiyor. Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde getirilenlerde oluyor. Ancak bunların bölge toprağına uyumu biraz daha güç oluyor" dedi.

ÖĞRENCİLERE YARI FİYATINA

Bu yıl Tarım İl Müdürlüğü'nün sertifika şartı getirmesine rağmen yasal olmayan satışların tam anlamıyla önüne geçilemediğini ifade eden Uzumömeroğlu,"Biz fidanlarımızı getireli 1 ay oldu. Sokakta satış düşünmüyorduk. Ancak seyyar satıcılara tam anlamıyla dur denilemediği için sokağa çıkartmak zorunda kaldık. Son 4-5 yıldır fiyatlar aynıydı. Bu yıl Tarım İl Müdürlüğü işi biraz daha sıkı tutmak amacıyla bir çok belge şartı getirdi. Bu fiyatları artırdı. Ancak en azından sertifikalı ve garantili fidanlar satılıyor. 7.5 ile 20 TL arasında fidan fiyatları değişiyor. Buna rağmen Ordu'da genelde 50 yaş üzeri fidan alıyor. Daha küçük yaş guruplarının çok fazla ilgili olduğunu söyleyemeyiz. Biz öğrenci kartı gösteren herkese yarı fiyatına fidan veriyoruz. Yeter ki, öğrencilerimize fidan dikme alışkanlığını kazandıralım" diye konuştu.

Genelde bodur fidanların tercih edildiğini ifade eden Uzunömeroğlu, "Çoğunlukla armut, kiraz, elma, tut ve ceviz gibi bodurlar fidanlar tercih ediliyor. Bodur fidanlar hem daha az yer kapladığı hem de meyvelerinin biraz daha kaliteli olduğu için tercih sebebi oluyor. Diğerlerine göre 15 TL'den satılan tut ve ceviz biraz daha pahalı. Narenciyeler 10 TL, elma, armut, kiraz, şeftali ve kayısı fidanları 7.5 TL fiyatlardan satılıyor. Sezon başı olduğu için şimdi çok fazla da talep yok. Bu fidanlar sahil kısmında mart sonuna kadar Ulubey gibi biraz daha yüksek ilçelerde nisan ayına kadar Mesudiye gibi ilçelerde kış biraz daha uzun sürdüğü için mayıs ayına kadar dikilebilir" şeklinde konuştu.

ORDU'DA FİDAN SATIŞLARI BAŞLADI
ORDU'DA FİDAN SATIŞLARI BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2010 Pazartesi 13:31:05
Güncelleme :15 Şubat 2010 Pazartesi 13:44:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?