3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Ordu'da karaca uyarısı!

ORDU'DA KARACA UYARISI

Ordu İl Çevre ve Orman Müdürü Selahattin Aydın, son günlerde karaca yavrusu bulan vatandaşların, bu hayvanları bulundukları yerden alarak uzaklaştırdıklarını, bu durumun anne karaca ile yavru karacanın birbirinden ayrıldığını belirterek vatandaşları uyardı.

Selahattin Aydın yaptığı açıklamada, biyolojik çeşitlilik açıdan zengin olan Ordu'nun barındırdığı gen kaynakları açısından özel bir yere sahip olduğunu, özellikle barındırdığı yaban hayvan varlığı ve çeşitliliğiyle ülkemizin ender fauna bölgelerinden biri olduğunu belirtti.

 Bu yaban hayvanlarından karacanın bölgede yaşayan önemli hayvan türlerinden biri olduğuna dikkat çeken Aydın, karaca ve bazı kuş türlerinin koruma altına alınmasıyla bu hayvanların popülasyonunda önemli artış sağladığını vurguladı. Karacaların bölgede koruma altına alındığını da kaydeden Aydın, şu bilgileri verdi: "Karacalar yılda 1-2 yavru doğurur. Doğum ayı mayıs ayıdır. Ormanların bitişiğindeki fındıklıklar ve ekili arazilerde Karaca'ların görülmesi çok sık rastlanan bir durumdur. Bu nedenle yaban hayatının önemli bireylerinden olan karacalar bazen daha rahat bir ortam sağladığı için fındıklıklara yavrulama yapabilmektedir. Bölgemizde de mevsimsel olarak üreme dönemi olması sebebiyle Karaca yavrusu sayısında artış olmaktadır. Karacalar yavruladıktan sonra yavrularını çevredeki olumsuzluklardan korumak için çalılıklara, otlarla çevrili yerlerde barındırmaktadır. Yavrularını emzirdikten sonra kendileri yavrularını bırakıp daha yüksek alanlara beslenmeye gitmektedirler. Karacalar kendileri beslendikten sonra tekrar yavrularını beslemek amacıyla geriye yavrularının yanına dönmektedirler."

"KARACALARI ANNELERİNDEN AYIRMAYIN"

Anne Karaca'ların geri dönüşlerinde yavrularını bazen bulamadığını, çünkü yavruları bulan vatandaşların bunları alıp oradan uzaklaştıklarına dikkat çeken Aydın, "Karacaları bulundukları yerden uzaklaştırmayın" çağrısında bulundu. Aydın, şöyle konuştu: "Müdürlüğümüze son bir hafta içerisinde karaca yavrusu bulan vatandaşlardan çok sayıda ihbar gelmektedir. Karaca yavrularının annelerinden ayrılmaması, fındıklıklarında veya bahçelerinde karaca yavrusu bulan vatandaşların yavruları barındırdıkları yerden almamaları veya yakınında beklememeleri gerekmektedir. Anneleri beslenmek için gittiği yerden mutlaka yavrularının olduğu yere geri döneceklerdir. Karacalar insan kokusundan çok etkilenmektedirler. Annelerinin beslenmek için gittiği yerden mutlaka geri döneceğinden yavruların kesinlikle alınmaması, etrafında bulunan otluk veya çalılıkların bozulmaması, etrafta sahipli köpekler varsa sahipleri tarafından kontrol altına tutulması gerekmektedir. Karaca yavrusunun yaralı olması veya müdahale edilmesi gereken bir durum varsa kesinlikle yavruya elle dokunmamaları, eldivenle dokunmaları gerekmektedir. Bu konuda vatandaşlarımızın duyarlı olmalarını bekliyoruz."

ORDU'DA KARACA UYARISI
İHA
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2010 Pazartesi 15:55:02
Güncelleme :31 Mayıs 2010 Pazartesi 15:59:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hikmet Kuru IP: 78.182.213.xxx Tarih : 1.06.2010 19:40:18

Defalardır yazıyorum burada ama hiç konunun üstüne gidildiğini duymadım. Evet halkımız iyi niyetinden bu hayvanlara iyilik yapayım derken ,bilmeyerek kötülük yapabilmektedir. Ama birde cahil ve insanlıktan nasibini almamış kimseler var. Bu hayvanları hala avlıyorlar. Jandarma bu konuda yetersiz kalıyor. Mutlaka Valiliğin Çevre Koruma timi kurması gerekiyor. Yada zaten Jandarmanın bir çok görev birimi var. Hatta Çevre koruma timi bile vardır diye düşünüyorum. Ordu da mutlaka şarttır bu. Bu hayyvanlar Ordu için bir şanstır. Bakın Ordu da sanayi yok, yerleşim çok fazla değil, Nüfus sadece yaz aylarında artıyor. kışın kimse kalmıyor. Bırakın bari bu hayvanlar yaşasın.  Doğal bir milli park haline gelebilir Ordu