4
Mayıs
2024
Cumartesi
ORDU

Ordu'da kivinin tahtı sağlam

ORDU'DA KİVİNİN TAHTI SAĞLAM

Ordu'da 1993 yılında ilk denemeleri 5 fidan ile başlayan kivi, aradan geçen 15 yılda 2 bin dekarlık üretim alanına, 5 bin tonluk rekolteye ve yılda 7 milyon liralık ekonomik gelire ulaştı.

Türkiye'ye ilk kez 1988 yılında gelen, özellikle yağışlı ve nemli bölgeler olan Doğu Karadeniz ile Marmara Bölgesi'nde üreticiler tarafından genel kabul gören kivinin tahtı her geçen gün güçleniyor. İlk olarak 1993 yılında deneme dikimleri başlayan Ordu'da aradan geçen yıllar içerisinde fındık bahçelerini sökerek kivi bahçeleri tesis eden üreticilerin sayısı giderek arttı. 1993 yılında 5 fidan ile başlayan dikim çalışmaları 2010 yılı sonu itibariyle 2 bin dekar alana, 5 bin rekolteye ve yılda 7 milyon lira gelir getiren bir sektöre dönüştü.

Ordu İl Özel İdare Genel sekreteri Mustafa Yılmaz, Ordu'nun kivi yetiştiriciliğinde Yalova ilinden sonra Türkiye genelinde 2. sıraya yükseldiğini, üretimin yüzde 75'e yakınının Merkez, Gülyalı, Perşembe, Fatsa ve Ünye ilçelerinde gerçekleştiğini belirtti. İl Özel İdaresi olarak kiviyi desteklediklerini vurgulayan Yılmaz, "Son 6 yılda genel bütçeden sağlanan 200 bin lira ve İl Özel İdaresi bütçesinden sağlanan 500 bin lira ödenekle üreticilerimiz desteklenmiştir. Şimdiye kadar bu kaynaklarla binlerce

metre tel, binlerce adet T direk, dekarlarca sulama sistemi, budama makası, testeresi ve tonlarca gübre üreticilerimize dağıtılmıştır. 2010 yılında ilimizde kivi üretimi yaklaşık 5 bin ton civarında gerçekleşmiştir. Eldeki veriler göz önüne alındığında kivinin ilimize getirisi yıllık 7 milyon TL civarındadır. Bu kazancın her yıl en az aynı oranda devam edeceği düşünüldüğünde kiviye yapılan yatırımların kat kat fazlasıyla ilimize ve üreticilerimize ekonomik gelir olarak geri dönüşümünün gerçekleştiğini söylenebilir" dedi.

Yılmaz, bundan sonraki dönemde ulusal çapta düşünerek kivinin işlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımların da yapılacağını, bunun için kamu ve özel sektörün yapacağı girişimlerin kiviciliğin önünü açacağını vurgulayarak, "Dünyada hiçbir ürünün bir anda pazarlanıp tüketilmesi beklenemez. Kamu ve özel sektörün yapacağı çalışmalar üretilen kivilerin, bozulmadan muhafaza edilerek saklanabilmesi, değerinde satılabilmesi ve tüketiminin tüm seneye yayılması için önemlidir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2011 Perşembe 09:31:02
Güncelleme :3 Mart 2011 Perşembe 18:08:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?