3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Ordu'da tamponsuz burun ameliyatı

ORDU'DA TAMPONSUZ BURUN AMELİYATI

Yakın zamanda Medical Park Ordu Hastanesi bünyesine katılan Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Sadıkoğlu, biri septal deviyasyonlu (Burun bölmesi eğriliği) diğeri sinüziti olan iki hastayı tampon koymadan ameliyat etti.

Burun eğriliği bulunan İdris Altunbaş'ın (30) ile sinüziti bulunan Birkan Erkoç'un ameliyatlarını tamponsuz başarıyla gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Sadıkoğlu, bu tür vakalarda tampon kullanılmadığı takdirde hastanın ikinci gün normal hayata döndüğünü söyledi. Klasik ameliyatlarda hastanın operasyon sonrasında ortalama üç-dört gün burnu dolduran tamponları kullanması gerektiğini vurgulayan Sadıkoğlu, bu tamponların hastanın nefes alıp vermesini zorlaştırdığını, enfeksiyon riskini arttırdığını, şişmeye sebep olduğunu, hastanın ağrılı bir dönem geçirmesine sebep olduğuna dikkat çekti.

Tampon konulmadığı zaman hastanın ikinci gün normal hayatına geri döndüğünü vurgulayan Medical Park Ordu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Sadıkoğlu, şu bilgileri verdi: “Bu tür hastaların yüzde 80'ini tampon koymadan taburcu etmek mümkündür. Kanamaların sebebi burundaki büyük damarların hasar görmesidir. Ameliyat esnasında bu büyük damarlar korunduğunda hem ameliyat esnasında hem de sonrasında önemli miktarda kanamalar olmayacaktır. Küçük damar kanamalarında ise gerek ameliyatta gerekse ameliyat sonrasında endoskopik kontrollerle kanayan damarlar kotarize (yakma işlemi) edilerek kanama kontrolü yapıldığı için tampon koymaya ihtiyaç kalmamaktadır. Aslında tampon hastalık süresini uzatmakta, iyileşmeye herhangi bir katkı sağlamamaktadır. Bu nedenle hastanın çektiği sıkıntıyı doktor biraz daha fazla zaman ayırarak kendi üzerine almaktadır. Yani bu işlem teknikten ziyade hastaya zaman ayırmakla yapılmaktadır.”

ORDU'DA TAMPONSUZ BURUN AMELİYATI
İHA
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2010 Salı 14:39:01
Güncelleme :19 Ekim 2010 Salı 18:47:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?