3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Ordu'dan tarih fışkırdı

ORDU'DAN TARİH FIŞKIRDI

Ordu'da şehir merkezine 20 km uzaklıktaki Bayadı köyü sınırları içinde yer alan antik yerleşim alanı "Kurul Kalesi Yerleşmesi"nde Ağustos ayında başlayan kazı çalışmalarında 2500 yıllık kalıntılara rastlandı.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin tarihi açısından ilk bilimsel kazı olan 'Yoroz' bölgesindeki Kurul Kalesi'nde yapılan kazılarda 2500 yıl önce Amasya merkezli krallığa ait kalıntılara rastlandı. Kaledeki arkeolojik kazı çalışmalarını yürüten Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde iklim ve bitki örtüsü nedeniyle bugüne kadar arkeolojik kazı yapılamadığını hatırlatarak, Kurul Kalesi'ndeki kazıların ilk bilimsel arkeolojik kazı olduğuna dikkat çekti. Doç. Dr.

Şenyurt, "Kurul Kalesi, 2500 yıl önce 6. Mitridat döneminde Amasya merkezli, Kırım'dan Yunanistan'a kadar Anadolu'nun büyük bir kısmını kapsayan krallığın Anadolu'daki kalelerinden, garnizonlarından biri. Bu kale bölgedeki ticareti aktiviteyi, tarımı, güvenliği sağlıyordu. Aynı zamanda krala ordu besleyecek, ordu yetiştirecek nüfusu burada besliyordu. M.Ö. 1. yy başlarında kale yakılarak ele geçirilmiş ve ondan sonra burada yerleşim olmamış. Kazılarda günümüzden 2500 yıl öncesine, M.Ö. 500'lere kadar uzanan arkeolojik buluntulara rastladık" dedi.

"BURADA DEFİNE YOK"

Kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Ordu Valisi Orhan Düzgün de, Kurul Kalesi'nde ortaya çıkan yapılar ve buradan çıkan eserlerin hem ülke, hem dünya tarihinin aydınlanması açısından büyük bir zenginlik olduğuna dikkat çekti. Vali Düzgün, geçtiğimiz yıllarda Kurul Kalesi'nin tarihi eser kaçakçıları ve definecilerin hedefi haline geldiğini hatırlatarak, "Valilik olarak buranın korunması için bazı tedbirler alacağız. Buraya gerek görünür, gerekse gizli yerlere kameralar koyarak kaçak kazılara karşı tedbirler alacağız" açıklamasında bulundu.

1970 yılında UNESCO tarafından yayınlanan Dünya Arkeolojik Mirasının Korunması Sözleşmesi gereğince Kurul Kalesi'nde yapılacak kaçak kazılarda çıkarılacak eserlerin alınıp satılması veya yurtdışındaki herhangi bir müzede sergilenmesinin mümkün olmadığını hatırlatan Vali Düzgün, "Burada bir define yok. Burası yaşarsa altın yumurtlayan tavuk olur. Yoksa tavuğu keserseniz tavuktan da, yumurtalardan da olursunuz. Buraların zenginliği, burada durduğu müddetçe, burada korunduğu müddetçe, bir zenginlik, bir

anlam ifade eder. Yoksa buralar gelişigüzel kazıldığı, eserler parçalandığı, yıkıldığı, takdirde hem ülkemize hem de Ordu'ya büyük zararlar verir" diye konuştu.

ORDU'DAN TARİH FIŞKIRDI
ORDU'DAN TARİH FIŞKIRDI
ORDU'DAN TARİH FIŞKIRDI
İHA
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2010 Perşembe 13:07:04
Güncelleme :16 Eylül 2010 Perşembe 13:16:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İSKENDER DUMAN IP: 94.54.220.xxx Tarih : 22.09.2010 18:21:45

Ordu gibi coğrafi şartları, bitki örtüsü, akarsu kaynakları ve iklimi bu derece insan yaşamasına uygun olan bir bölgede tarihi yerleşimler bulunmasın mümkün mü ? Sayın valimiz ve il kültür ve turizm müdürümüzün yoğun çabaları sayesinde Kurul Kalesin yapılan bu kazı çalışmalarını gönülden destekliyoruz. Kazı çalışmalarından sonra iyi bir restorasyon ile kartal yuvası gibi bir konuma sahip olan kalenin ayağa kaldırılması orduluların ve turizmin hizmetine sunulması en büyük temennilerimizdendir. Bundan sonraki aşama, kiliseler, kaya mezarlarımız ve şelalelerimizin turizme açılması olmalıdır. Başarılarınızın devamını dilerim. SAYGILARIMLA