3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Ordu'nun dereleri affetmedi!

Ordu’da İl Özel İdaresi tarafından AKP’li Saraycık Belediye Başkanlığı’na devredilen dere yatağından kum çekilince, çukurlar oluştu. Çukurda biriken sular iki çocuğun ölümüne neden oldu. Sorumlular hakkında Cumhuriyet savcıları soruşturma başlatırken, valilik yataktan kum çekilmesini durdurdu.

Olay, geçen ay Ordu’nun Saraycık beldesinde meydana geldi. Dokuz yaşındaki Yasin ve Alptekin Kırca isimli iki kuzen, evlerinin yanından geçen Turnasuyu Irmağı kenarında yürürken kayıp suya düştü. Düştükleri yer, dere yatağından özelliştirme sonrası çekilen kumların oluşturduğu çukur olduğu için hızla suyun dibine gittiler ve boğularak öldüler.

Savcılık soruşturuyor
İki çocuğun boğulduğu yerde güvenlik tedbiri olmaması üzerine aileler ve çevre sakinleri tepki gösterirken Ordu Cumhuriyet Savcılığı’nca sorumlular hakkında hiçbir güvenlik tedbiri almadan çalışma yapıldığı için, taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak iddiasıyla üç yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle soruşturma başlatıldı.

‘Yasaya aykırı’
Cumhuriyet Savcılığı’nın soruşturmasında, Yasin ve Alptekin Kırca isimli iki küçük çocuğun düşüp boğulduğu Turnasuyu Irmağı’nın, Ordu İl Özel İdaresi tarafından Saraycık Belediye Başkanlığı’na 1 (a) grubu maden sahası olarak ihale ile ruhsatlandırıldığı, Ancak daha sonra belediyenin ihale şartlarını yerine getirmemesi nedeniyle ruhsatının ‘iptal edildiği’ ortaya çıktı.
Ortaya çıkan bilgilere göre, bu iptal kararının ardından, maden ve ihale yasalarına aykırı olarak Saraycık Belediye Başkanlığı’na Turnasuyu Irmağı’ndan tekrar malzeme alım izni verildi. İl Özel İdaresi, aldığı kararda, ikinci kez ihalesiz şekilde izin vermesinin gerekçesini, “Belediyenin mağduriyetinin giderilmesi” olarak gösterdi. İl Özel İdaresi, bu kararı ile 1 (a) grubu madenleri yönetmenliğinin 6 ve 29. maddesini ihlal ederken, Saraycık Belediyesi ikinci kez ihalesiz olarak aldığı sahadaki çalışma hakkını özel bir şirkete devretti.
Buna göre şirket tarafından çalışma ruhsatı olmadan yapılan kum çekimi sırasında da gerekli güvenlik önlemleri alınmadı.

Vali: Gereken yapılır
Cumhuriyet Savcılığı’nın soruşturmasının ardından Ordu Valiliği de İl Özel İdaresi sorumluları hakkında soruşturma açtı. İddialar üzerinde Valilik, Turnasuyu Irmağı’ndan malzeme alımını durdurdu. Ordu Valisi Orhan Düzgün, “Soruşturma sürüyor. Tüm iddialar araştırılacak. Soruşturma sonucuna göre ne gerekiyorsa yapılacaktır” dedi.

‘Yatak değişmiş’
Çevre sakinleri, çakıl ve kum alımı nedeniyle Ordu’nun doğası bozulmamış tek ırmak olarak bilinen Turnasuyu Irmağı’nın da doğal güzelliğinin yok olduğunu belirtti. Çevre sakinleri, Ordu Çevre Suçları ile İnceleme Timi tarafından dere yatağında yapılan denetimde, dereden aşırı derecede malzeme alındığı, ırmak yatağının değiştiği, talveg (Bir akarsu yatağının en derin yerlerini birleştiren çizgiye verilen ad) kotunun altına inildiğinin belirlendiğini söyledi.
 

Behzat Miser - Radikal
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2010 Pazartesi 18:51:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?