5
Mayıs
2024
Pazar
ORDU

Ordu'nun eğitim raporu

Ordu İl Genel Meclisi, ilin Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Orta Öğretim Kurumları Sınavı (OKS) Türkiye ortalamasını neden yakalayamadığını ortaya koyan bir rapor hazırladı. 

İl Genel Meclisi Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Başkanı Şanser Şahin, Başkan Vekili Mehmet Yıldız, üyeler Fehmi Varol, Bahri Akkaya ve Beyti Mızrak'ın imzalarını taşıyan raporda, ilginç bilgiler yer alıyor. Eğitimdeki sorunlarda coğrafi yapı, ekonomik durum, aile, mesleki rehberlik, okulların fiziki durumları, öğretmenlerin durumu ve diğer olumsuzlukların ele alındığı raporda, kentin ÖSS ve OKS'de Türkiye ortalamasını yakalayamamanın ana sebepleri şöyle sıralandı: 

"Sahil bölgesinin dışında iç kesimlerde kalan ilçeler gelişmemiş, iklim şartları özellikle kırsal kesimde öğrencinin okula devamını olumsuz yönde etkilemektedir. 

Hiçbir anne baba çocuklarına eğitim-öğretimden daha iyi miras bırakamaz. Ancak ilde eğitimden çok ev, araba, yazlık gibi gayri menkullerin miras olarak bırakılması çabasının daha çok olduğu görülmektedir. 

Öğrenci, yeteneği ve ilgi duyduğu meslek yerine çevre ve aile baskısıyla bilgi ve becerisinin yeterli olmadığı mesleklere yönelmekte, bu da başarısızlığın en temel nedeni olmaktadır. Her öğrencinin doktor, hakim, mimar, mühendis olduğu toplumda diğer işleri yürütecek insanlara hep ihtiyaç olacaktır. Maalesef ilde kariyer bir etiket gibi görülmekte, o yüzden de öğrenciler özellikle zorla sayısal alana yönlendirilmektedir. Sayısal zeka yerine sözel ya da güzel sanatlar alanında yeteneğe sahip olan öğrenciler, aslında yetenek alanının dışında kendilerini zorladıklarından başarılı olamamaktadır. 

Kent merkezlerinden uzakta yaşayan öğrencilerin test tekniğinden uzak kalmaları, sınav sistemine ayak uyduramamaları, gerekli hazırlıkları yapamamaları, okul haricinde dershane, öğretmen ve test kitaplarına ulaşamayan öğrencilerin başarı ortalamalarını alt düzeylere çekmesi, başarısızlık nedenleri arasında sayılabilir. 

Gelişen çağa ayak uyduramayan birçok öğretmenin öğrencilere hitap etmesi, öğrencinin donanımlı yetişmesine engel olmaktadır. Ya da maddi sıkıntı sebebiyle ek iş yapan öğretmen, gerekli ilgi ve özveriyi öğrencisine sunamamaktadır. 

İlde 73 orta öğretim (lise) kurumunun 36'sı meslek lisesi olup, ÖSS'ye giriş şartlarında eşit seviyede bulunmamaktadır.
İlin yüksek ilçelerindeki okullarda fiziki şartlar ve öğretmen yetersizliği söz konusudur. Öğretmeni olmayan branş derslerine mühendis, avukat, ziraatçı ve subay girmektedir. Bu ve bunun gibi sebeplerden dolayı lise ve dengi okul öğrencilerin yüzde 50'si ÖSS'de mağduriyet yaşamaktadır." 

Raporun sonuç bölümündeyse, "İlimizde tam anlamıyla bir eğitim seferberliği oluşturulup Kuvay-i Milliye ruhuyla bu seferberliğe herkesin katılımının sağlanması ve eğitimde fırsat eşitliği oluşturulması esasına göre hareket edilmelidir. A noktasından hareket edip B noktasına gidecek olan araçta en büyük görev sürücüye düşer. Ancak yolun durumu ve aracın kalitesi de göz ardı edilemez. Şoför burada öğretmeni temsil eder, aracın kalitesiyse idareyi, yol da velileri temsil eder. Unutulmamalıdır ki, halkaları birbirine bağlı olmayan zincirlerin işlevleri eksik olur" ifadelerine yer verildi.
İHA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2006 Pazartesi 13:09:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?