9
Mayıs
2025
Cuma
ORDU

Ordu'nun en önemli projesi tıp fakültesi

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hulusi Gürel, kurulacak tıp fakültesinin şuan Ordu'nun tartıştığı projelerin en önemlisi olduğu söyledi.

Prof. Dr. Hulusi Gürel yaptığı açıklamada, Ordu'nun önceliklerini çok iyi belirlemesi gerektiğini belirterek, Ordu'da şuan çok konuşulan havaalanı konusunun tıp fakültesinin hayata geçirilmesiyle kendiliğinden gerçekleşeceğini kaydetti.

Tıp fakültesiyle birlikte havalanın kendiliğinden geleceğine inandığını ifade eden Prof. Dr. Gürel, "Siz üniversitenizi ve tıp fakültenizi geliştirirseniz zaten havaalanı bir zorunluluk haline gelecektir. İnsanlar o zaman havaalanın gerekliliğini çok daha iyi anlayacaktır" dedi.

En alt hesaplamalarla Ordu'nun 1 yılda sağlık harcamalarıyla ilgili kaybettiği paranın 200 milyon TL olduğu dile getiren Prof. Dr. Gürel,"Yapılacak tıp fakültesiyle hem eğitim ve hem de şehir dışına çıkan kaçaklarla ilgili dışarıdan da içeriye geri dönüşleri kolaylaştıracaktır. Ordu'da en alt rakamlarla yaptığımız hesaplamalara göre, yılda sağlık harcamalarıyla ilgili kaybettiği para 200 milyon TL'dir. Ordu Devlet Hastanesi'nin (ODH) yıllık sevki 40 binin üzerinde. Diğer iki hastaneyi de kattığımızda bu sevk 60 bine ulaşıyor. Bu Ordu'da tedavi edilmeyen ve daha fazla paranın harcandığı hastalıklar demektir. Gittiği hastanenin 600 TL gibi çok düşük rakam çıkardığını kabul ettiğimizde bile fatura bedele 30 milyon TL'yi buluyor. En az bu kadar da sevksiz gittiğini düşünürsek 60 milyon TL'dir" diye konuştu.

En kısa sürede öncelikleri olan Medical Park Hastanesi'nin satın alınmasıyla hayata geçirilecek tıp fakültesinin sağlık alanında yaşanacak gelişmelerle göçünde önleneceği ifade eden Prof. Dr. Gürel, "Bir hastanın ilaç, medikal ve diğer masrafları tedavinin çok daha üzerindedir. Biz yine alt sınırda hesapladığımızda, yol, beslenme, barınma gibi giderleri ilçelerde dahil edildiğinde Ordu'nun en az 200 milyon TL dışarıya gönderdiği para vardır. ODH'nin yıllık geliri 45 milyon, Boztepe Devlet Hastanesi'nin (BDH) büyük eksikleri olmasına rağmen yaklaşık geliri 20 milyon TL'dir. Bizi ilk yıllar için ortama 35 milyon TL'lik bir ciro hedefliyoruz. Sağlıktan kaçağın yüzde 50'sini önleyebilirsek Ordu'da 1 yılda en az 100 milyon TL'lik kaçağın dışarıya gitmesini engelleyebiliriz. Sadece Tıp Fakültesi'nin getirisi 35 milyon TL olacak. Yol, barınma eczane ve medikal giderleri bunların dışında. Bugün bakıyoruz çevremize medikal anlamında Trabzon ve Samsun firmaları palazlanmış durumda. Ordu'da medikal sektörü halen amatör olarak yürütülüyor. Tıp fakültesiyle birlikte eczane ve medikal sektörünün cirosu en az 3 katına çıkacaktır" şeklinde konuştu.

5 yıl içerisinde kurulan tıp fakültesi en az bin kişilik bir istihdam sağlayacağını belirten Prof. Dr. Gürel sözlerini şöyle tamamladı:"Tam teşekküllü bir hastane hem göçü azaltacak hem de geri dönüşü teşvik edecektir. Gelişmiş bir tıp fakültesi ile eğitim ve sağlık kısmındaki göçleri azaltacağız. Emekli olmuş ve sadece sağlık ile çocuğun eğitimiyle ilgili büyük şehirlerde oturan kişilerin geri dönüşünü kolaylaştıracaktır. Uygulanacak merkezlerinde yardımıyla Ordu'da sağlık turizm kesinlikle hayal olmaktan çıkacaktır. Somut bir gelişme haline dönecektir. Tıp fakültesiyle birlikte Ordu'ya gelecek eğitimli kitlenin sosyal ve kültürel katkıları da son derece önemlidir"

iha
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2009 Cumartesi 16:43:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fuAt IP: 78.188.17.xxx Tarih : 4.04.2009 19:52:50

vaay beee ne kadar hızlı  yonetıcılerımız gırısımcılerımız var demı.... yıl 2009 seneye 2010 olacak  orduya daha yenı acılacak  tıp fakultesı  havalımanı...o da acılırsa...bu uyusuklar  yuzunden ordu dogudan beter oluyor...arkadasım lafı bırakın bı an once baslayın yetmez orduya  ne kadar para lazımsa ısteyın   mecbur verecekler... bız bu ulkeye ıhanet etmedık...ıhanet edenlere her turlu ımkanlar saglanıyor...orduya hızmet etmek zorunda bu ulke cunku  bız her seye ragmen  gene de ulke dedık  bız  bunu hak edıyoruz...mıllete masal anlatmayın