5
Mayıs
2024
Pazar
ORDU

Organik fındık üretimi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Necat Avcı, Türkiye'de organik fındık üretimine gereken önemin verilmesi gerektiğini söyledi.

Avcı, Giresun Gazeteciler Derneği'nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de fındığın 8 milyon insanı doğrudan veya dolaylı olarak ilgilendirdiğini belirtti. Fındığın özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nin coğrafik nedenlerden dolayı alternatifsiz bir ürün olduğuna dikkat çeken Avcı, bu nedenle fındığın bölge insanının tek geçim kaynağı durumunda bulunduğunu kaydetti. Türkiye'nin dünya fındık üretiminde ve ihracatında ilk sırada bulunduğunu vurgulayan Avcı, fındıkta yaşanan sorunlar nedeniyle bu avantajın tam olarak değerlendiremediğinden yakındı. Fındıkta tanıtıma ağırlıklar verilerek yeni alternatif pazarlar araştırılması gerektiğini, bu çalışmalara devlet tarafından da destek sağlanmasının Türk fındığının geleceği açıcından büyük öneminin olduğunu dile getiren Avcı, "Fındık Tanıtım Grubu'na (FTG) gereken destek devlet tarafından verilmelidir. FTG'nin alternatif pazarlar araştırılması sağlanmalıdır. İşlenmiş ürünlerde Türk fındığını öne çıkararak, markalaşma yolunda gidilmelidir. İç talep yaratmanın yolları araştırılmalı, dışarıya yeterli miktarda mal sunulabilmelidir. Araştırma-geliştirme çalışmaları, talep oluşturma, pazar araştırması, ve ürüne yönelik çalışmalar, hem iç hem de dış pazarda yürütülmelidir" dedi.

Türkiye'de organik fındık üretimine gereken önemin verilmesi gerektiğini vurgulayan Avcı, "Ülkemiz için ekonomik değeri büyük olan fındığın hak ettiği değeri bulabilmesi, ihracatta bulunduğumuz yeri koruyabilmesi ve milli ürünümüz olan fındığın itibarının zedelenmemsi için aflatoksin oluşumu mutlaka engellenmelidir. Dünya ticaretinde gıda güvenliği ve kalitesi gibi unsurların önemi gün geçtikçe artmakta, hatta gıda güvenliği ticaret yapabilmenin ön koşulu haline gelmektedir. Ülkemizin sahip olduğu fındık potansiyelin değerlendirilebilmesi ve ihracat imkanlarının arttırılabilmesi bakımından iyi tarım uygulamalarıyla gıda güvenliğini sağlamaya yönelik araçlarla ISO 9000 gibi hem gıda güvenliği, hem de kalite yönetimi sistemleri yaygınlaştırılmalıdır. Bu standartlar kapsamında üretim yapılması teşvik edilmelidir. Fındık ihracatımızın önemli bölümünü AB ülkelerine yapıldığı, AB ülkelerinde de organik ürünlere olan talep dikkate alındığında, organik fındık üretimine de gereken önem verilmelidir" diye konuştu.

Avcı, fındıkta oluşturulacak politikaların Türkiye'nin fındıkta fiyat ve üretim istikrarının sağlanması için büyük öneminin bulunduğunu sözlerine ekledi

.
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2006 Perşembe 18:08:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?