Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali İslam, organik tarım yöntemleri kullanılarak üretilen fındığın daha çok kazandırdığını söyledi.
Organik tarımın çevre ve insan dostu bir üretim şekli olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Ali İslam, doğada bulunan bütün canlıların birbirleriyle denge içerisinde olduğunu, organik tarımın da bu dengeyi bozmadan çevre ve insan sağlığını korumayı amaçladığını kaydetti. Organik tarımın en önemli unsurlarından birinin sağlıklı ürün olduğunu dile getiren İslam, "Son yıllarda artan kanser vakaları aşırı gübre ve hormonların zamansız ve yersiz kullanılmasıyla alakalıdır. Organik tarımda kimyasal gübre kullanımının yeri yoktur. Organik ürünlerde kimyasal kalıntı da bulunmuyor" dedi.
Organik tarımda başlangıç yıllarında verim düşüklüğü olduğunu, ancak bu üretim şekline devam edildiğinde artmaya başladığını ifade eden İslam, şöyle konuştu: "Çevre ve insan dostu organik tarımla üretilen ürünler dünyada yüzde 20 pahalı oranda satılmaktadır. Organik tarıma ülkemiz gibi yeni başlayan ülkelerde bu oran yüzde 50-60'lara kadar çıkabilmektedir. Organik tarım teknik bir iştir. Bunun için üretici bilinçli olmak zorunda. Organik tarıma başlamadan önce sertifika alınması gerekiyor. Üretici organik şekilde üretim yapsa bile sertifikası yoksa ürünü organik olarak değerlendirilmez. Bu kapsamda ulusal bazda kontrol ve sertifikasyon firmaları var. Bunlar
genellikle yabancı menşeli kurumlar."
Yrd. Doç. Dr. Ali İslam, organik tarımla üretilen ürünün satılma garantisinin de olduğunu belirterek, "Organik tarım ürünlerinin üreticinin elinde kalması gibi bir risk yoktur. Organik tarım sözleşmeli bir üretim biçimidir. Üretici kontrol ve sertifikasyon kuruluşunun standartlarına uyduğu takdirde ürününü satamamak gibi bir kaygı taşımamalıdır" şeklinde konuştu.