6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Prof. Dr. Bostan: Ziraati unutttuk

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Rektör Yardımcısı, Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Bostan, milli ekonominin temelini oluşturan ziraatın unutulduğunu söyledi.

Bugün birçok köylünün çok basit tarım ürünlerini dahi pazardan alır hale geldiğini belirten Prof. Dr. Zeki Bostan, köyde yaşanılıyor ise en azından bir bahçe, sığır ve tavuk bakılabileceğini kaydetti. Türkiye'nin üreten toplum olmaktan oldukça uzaklaştığını ifade eden Prof. Dr. Bostan, bunun iyiye işaret olmadığını belirtti.

Üretimin yapılmadığını sürece enflasyon rakamları ne kadar düşük görünürse görünsün refah düzeyine ulaşılmasının mümkün olmadığını işaret eden Prof. Dr. Zeki Bostan, "Üretmeyen ülkeler gün geçtikçe felakete gitmektedirler. Sürekli ithal ederek ihtiyaçların karşılanması bir çözüm değildir. Geçen sürede tarımdan sanayi ülkesine gitmeye doğru çalıştık. Fakat geldiğimiz noktada ne sanayi toplumu olduk. Ne de gurur duyduğumuz tarım ülkesi olmayı başarabildik" dedi.

Gün geçtikçe arazilerin azaldığını, iş gücünün sanayi sektörüne kayması nedeniyle maliyetlerin yükseldiğini belirten Prof. Dr. Zeki Bostan şöyle konuştu: "İş gücünün azalmasıyla bir kişinin üretmesi gereken ürün miktarıda artmış oldu. O halde üretimi arttırıcı maliyetleri azaltıcı zorunlu önlemlerin alınması gerekiyor. Tarım sektöründeki iş gücünün azalması ve büyük şehirlere artan göç nedeniyle yetiştiriciliği modernize etmekten başka çare kalmadı. Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD'ye baktığımızda, büyük
arazileri büyük işletmeleri bir kaç kişi tek başına idare edebiliyor. Bizde çok kişinin emeğiyle belli şeyler elde edilebiliyor. Bugün ülkemize fındık işletmelerine baktığımızda, yaşlı bir eş sadece işletmenin başında kalmıştır. Ya da işletmelerin sahipleri dışarıdadır. Aslında gerçek anlamda fındık üreticileri bunlar değildir. Sadece hasat zamanı çayda mayıs ayında fındıkta ise ağustos aylarında büyük şehirlerden göç bu bölgelere doğru başlar. Çay ve fındık toplanır, çuvallanır satılır. Bu gerçek anlamda çiftçiliği ifade etmiyor"

Tarımda oluşan bu tablonun iyiye gidebilmesi için modern tarımın gereklerinin yapılması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Bostan, modern tarıma geçilmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Prof.Dr. Bostan, "Bu aşamda modern tarıma geçmek kaçınılmazdır. Bu tekniklerden olan yoğun dikim sistemlerinin en önemli avantajlarından bir tanesi kaliteli ürün yetiştirilmesidir. O halde makineli tarıma geçişte, mekanizasyonun kolay yapılabilmesi için ağaçların daha küçük olması gündeme gelmiştir. Bir başka gereklilikte erken yaşta ürün alınabilmesidir. Bugün bütün dünyanın 100 yıldır uyguladığı sistem budur. Bizde bu kavram yeni yeni karşımıza çıkmış durumdadır. Bitkilerin bodurlaştırılması suretiyle dekara ağaç sayının artırılması gerekiyor. İnsanlar kaliteyi arıyor bu nedenle verimin artırılması da önemli bir konu olarak ortaya çıkıyor. Ayrıca yapılan masrafların erken yaşta amorti edilebilmesi için erken hasat sisteminde gereklilikleri de yapılmalıdır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2008 Cumartesi 17:32:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?