3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Robot 'Şahin52' görücüye çıktı

ROBOT 'ŞAHİN52' GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Ordu Endüstri Meslek Lisesi Otomasyon Bölümü öğretmen ve öğrencileri tarafından yapılan 'Şahin52' adı verilen robotun tanıtımı yapıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) iş birliğinde 4. Uluslararası Robot Yarışması bu yıl 6-7 Mayıs tarihlerinde Ankara'da yapılacak. 2010 yılının, Ertuğrul Firkateyni'nin iki ülkenin dostluğundaki yerinin 120. yılı anısına "Türkiye`de Japonya Yılı' ilan edilmesi nedeniyle yarışmanın bu yıl teması Türk-Japon Dostluğu olarak seçildi.

Bu tema doğrultusunda oluşturularak yarışma iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde Türkiye tarafından yola çıkan birinci robot Japonya istikametine doğru yol alıyor. İkinci bölümde ise Japonya açıklarında batan Ertuğrul Firkateyni`nin mürettebatının İstanbul`a getirilişinin canlandırılması amacıyla ikinci robot Japonya'dan Türkiye'ye getiriliyor. Birinci bölüm için kumandalı ve atış yapabilen bir robot, ikinci bölüm için ise çizgi izleyen bir robot kullanılacak. Robot yarışmasının ilk bölümüne uygun olarak Ordu Endüstri Meslek Lisesi Otomasyon Bölümü'nün hazırladığı 'Şahin52' adını verdikleri robotu tamamladı.

Yarışma amacıyla hazırlanan robotun tanıtımı için okulun kapalı spor salonunda tanıtımı yapıldı. Tanıtım toplantısında, Okul Müdürü Gökhan Melikoğlu, Otomasyon Bölümü Şefi Hüseyin Yıldız, projede görev alan öğretmenler Devrim Karavelioğlu, Übeyit Büyükkelleci ve öğrenciler katıldı. Bu yılki temaya uygun olarak gerçekleştirdikleri robot hakkında bilgi veren Bölüm Şefi Hüseyin Yıldız, projeden derece beklediklerini söyledi.

Tema doğrultusunda tamamen tasarımın kendilerine ait olduğunu ifade eden Yıldız,"Robotumuz hem mekanik ve elektronik hem de programlama kısmından meydana geliyor. Mekanik kısımlarının motorlarla hareketi sağlanıyor. Topta hava yardımı ile hedefe gidiyor. Yürüyen aksamını da dört bir yana hareket ettirebiliyoruz. Yine topu istenilen seviyede istenilen hedefe gönderilebiliyoruz. İnşallah ilimize iyi bir derece ile döneceğiz" diye konuştu.

ROBOT 'ŞAHİN52' GÖRÜCÜYE ÇIKTI
ROBOT 'ŞAHİN52' GÖRÜCÜYE ÇIKTI
ROBOT 'ŞAHİN52' GÖRÜCÜYE ÇIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2010 Çarşamba 17:40:03
Güncelleme :28 Nisan 2010 Çarşamba 23:36:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?