3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Sıcak havalarda akciğerlere dikkat

SICAK HAVALARDA AKCİĞERLERE DİKKAT

Medical Park Ordu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman El Jundi, aşırı sıcak havaların akciğer hastalığı olan kişilerde tıkanmalara neden olabileceğini söyledi.

Akciğer hastalarına sıcak aylarda serinlemek için tavsiyelerde bulunan Uzm. Dr. Osman El Jundi, özellikle 12.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamaya özen göstermek ve aşırı fiziksel aktiviteden sakınılması gerektiğini belirtti.

Spor veya ağır iş yapılacaksa havanın serin olduğu zamanlarda, özellikle akşamüstü yapılmasını tavsiye eden Jundi, "Ev ısısı dışarıya göre daha serin ise pencereleri açmayın. Güvenli ise pencereleri havanın serin olduğu zamanlarda, örneğin geceleyin açın. Ilık ve serinletici duşlar alın. Ilık su ile sık sık elleriniz, ayaklarınız ve yüzünüzü yıkayın. Bol ılık su veya meyve suyu tüketin, alkol veya kahveden uzak durun" dedi.

Tavsiyelerini sürdüren Jundi, şöyle devam etti:

"Bol havadar ve serinletici kıyafetler tercih edin. Başınıza uygun şapka takmayı unutmayın. Yanınıza her zaman acil durumlarda kullanabileceğiniz tedavilerinizi alın. Aşırı trafik veya duman gibi yüksek çevre kirliği olan yerlerden uzak durun. Güneş ışığı kirli havada bulunan bazı maddelerle etkileşebilir ve özellikle ozon gibi zararlı maddelerin oluşumuna neden olabilir. Çok su için. Saman nezlesi veya alerjik rinitiniz varsa polenlerden sakının. Akciğer hastalığınız varsa ve uzun bir süre için yayla veya deniz tatili yapmayı düşünüyorsanız kullandığınız tedavileri ayarlamak için hekiminize danışın."

 

"KLİMANIZA SIK BAKIM YAPTIRIN"

Klimanın akciğerler üzerinde direkt etkili olmadığını, hatta bazen de akciğerlere iyi gelebileceğini kaydeden Jundi, "Klima, insanları aşırı sıcaklardan korur; nemli ve tozlu oda havasını nemden arındırır ve tozu süzer. İnsan yaşlandıkça vücut ısılarını kontrol altına almaları zorlaşır ve bu nedenle çabuk sıcaklar ve aşırı terlerler. Klimanız varsa sürekli olarak bakım yaptırmanız ve temiz tutmanız gerekiyor. Klima sistemlerinde kullanılan ekipmanlar ve klima sularında bazı bakteriler üreyebilir ve dikkat edilmediği takdirde bu bakteriler insanlara bulaşabilir" uyarısında bulundu.

SICAK HAVALARDA AKCİĞERLERE DİKKAT
İHA
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2010 Pazartesi 13:39:03
Güncelleme :28 Haziran 2010 Pazartesi 14:22:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?