3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Sigara en çok anneleri vuruyor

SİGARA EN ÇOK ANNELERİ VURUYOR

Bünyesinde 4 binden fazla 'hücre öldürücü' barındıran ve istatistiklere göre günde 300 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan sigara en çok anneleri etkiliyor. Uzmanlar, sigara içen annelerin 'karamsar' olarak yaşadığını, ayrıca akciğer kanserine yakalanma riskinin iki kat fazla olduğunu belirtti.

Ordu Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, özellikle sigara içen annelerin kalp krizi, kanser, felç, amfizem ve diğer hayatı tehdit eden hastalıklarla karşılaşma riski altında olduğuna dikkat çekildi. Akciğer kanserinin bir kadını öldüren kanser türlerinin başını çektiği belirtilen açıklamada, her beş kadından birinin sigaranın neden olduğu kalp hastalığından dolayı hayatını kaybettiği kaydedildi. Sigaranın anneler üzerinde etkisi olduğuna dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:

"Akciğer kanseri kadınlarda en çok görülen kanser hastalığıdır. Ölümle sonuçlanabilen bu kanser çeşidinin 10'undan 9'una sigara neden olmaktadır. Sigara içen kadınlar daha karamsar ve kaygılıdırlar. Sigara içen kadınlarda kalp krizi riski içmeyenlere göre iki kat fazladır. Sigara içen bir anne sigarayı bırakırsa kalp krizi ve felç geçirme riski azalır. Sigaranın neden olduğu hastalıkların oluşma riski ortadan kalktığı için ömrü ortalama 14.5 yıl uzar. Sigarayı bıraktığı için kör olma olasılığı azalır.

Katarakt ve diğer körlük nedenleri gelişme riski ortadan kalkar. Sigarayı bırakırsa yüzdeki ve ciltteki kırışıklar azalır. Sigara içen kadınlar daha karamsar ve kaygılıdırlar. Sigarayı bırakmakla eski neşesine geri kavuşacak ve rahatlayacaktır. Eğer hamile ise uzun süredir beklediği bebeğin sigaranın neden olduğu ölü doğum ve ani bebek ölümü sendromu gibi nedenlerden ölmesini engeller. Sigarayı bırakmakla çocuklarının ve torunlarının akciğer kanseri ya da kalp hastalığına yakalanma riskini de azaltır."

İHA
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2010 Cuma 14:30:03
Güncelleme :25 Haziran 2010 Cuma 14:34:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?