3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Sigara kalp krizi riskini arttırıyor

SİGARA KALP KRİZİ RİSKİNİ 4 KAT ARTTIRIYOR

Ordu Boztepe Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Hekimi Uzm. Dr. Binnur Ün Aksoy, sigara kullananların kalp krizi geçirme riskinin 4 kat daha fazla olduğunu söyledi.

Ordu Boztepe Devlet Hastanesi KETEM tarafından kanser farkındalığını artırma amacıyla genel kanserler ve sigara konulu panel düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen panele BDH Başhekimi Dr. Özgür Enginyurt, başhekim yardımcıları, doktorlar, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Panele konuşmacı olarak katılan uzman hekimlerden Op. Dr. Hamdi Tütünci, Op. Dr. Tevfik Ziypak, Uzm. Dr. Binnur Ün Aksoy ve Uzm. Dr. Kemal Tekeş kanserle ilgili bilgiler verdiler. Uzmanlar tarafından kanserin

belirtileri, risk faktörleri ve korunma yollarıyla ilgili uyarılarda bulunuldu. Panelde konuşan Uzman Dr. Binnur Ün Aksoy, sigara kullanımına bağlı ortaya çıkan sağlık problemleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'de 20 milyon insanın sigara kullandığını ifade eden Uzm. Dr. Aksoy, "Her yıl Türkiye'de sigara kullanıma bağlı olarak 40 bin kişi hastalığa yakalanmaktadır. Bunların 100 bini hayatını kaybetmektedir" dedi.

Sigara kullanımının birçok hastalık riskini arttırdığını belirten Uzm. Dr. Binnur Ün Aksoy, "Sigara kullanımı kalp ve damarlarda büyük tahribatlara sebep olmaktadır. Sigara kullanan birinin kalp krizi geçirme riski 4 kat daha fazladır. Damar tıkanıklığı, damar sertliği ve yüksek tansiyon riski artmaktadır. Solunum sistemi ve bağışıklık sisteminde bozukluklar meydana gelmektedir. Akciğer, ağız içi ve gırtlak kanseri riskini artırmaktadır. Tüm kanserlerin 3'te 1'inin sebebi sigaradır. Akciğer kanserlerinin

yüzde 90'dan fazlasının sebebi yine sigaradır. Ancak sigara önlenebilir kanser sebeplerinde 1. sıradadır. Sigarayı hayatımızdan çıkartarak kanserden uzaklaşmış oluyoruz" diye konuştu.

SİGARA KALP KRİZİ RİSKİNİ 4 KAT ARTTIRIYOR
SİGARA KALP KRİZİ RİSKİNİ 4 KAT ARTTIRIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2010 Cuma 16:30:05
Güncelleme :16 Nisan 2010 Cuma 16:54:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?