3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Sigara öldürüyor

SİGARADAN HER YIL 165 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

Ordu Sağlık İl Müdür Dr. Yılmaz Dündar, Türkiye'de yaklaşık 21 milyon insanın sigara kullandığını ve buna bağlı hastalıklardan her yıl 165 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Ordu'da '1-7 Mart Yeşilay Haftası' nedeniyle kutlama programı yapıldı. Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) yapılan programa Ordu Valisi Orhan Düzgün, Vali Yardımcısı İsmail Küreci, daire müdürlerinin yanı sıra çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açılış konuşmasını İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Dündar yaptı. Sigaranın zararlarını ve bağımlılıktan kurtulma yollarını anlatan Dr. Dündar, konuyla ilgili uyarılarda bulundu.

Yeşilay'ın sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklara savaş açılması için 1920 yılında kurulduğunu belirten Dr. Dündar, "Milli Mücadele'yi başlatma karşısında düşman kuvvetleri, limanlarımıza uğrayan gemileriyle getirdiği içki ve uyuşturucuları el altından halka dağıtarak gençliği alkol ve uyuşturucuya alıştırmayı amaçlamıştır. Kısa sürede alkol ve uyuşturucu ile karşı karşıya gelen Türk halkı için, 5 Mart 1920 tarihinde bir cemiyet kurulmuştur. Bugün adı Yeşilay Derneği olan dernek, 1920'den bu yana faaliyetlerini sürdürmektedir" dedi.

Türkiye'de yaklaşık 21 milyon insanın sigara kullandığını ve buna bağlı hastalıklardan yılda 165 bin kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Dr. Dündar, "Geçen yıllara nazaran sigara kullanımında artış görülmektedir. Alkolün verdiği tahribat sigaradan geri kalmamaktadır. Türkiye'de trafik kazalarının yüzde 60'ından fazlası alkollü araç kullanmaktan kaynaklanmaktadır. Uyuşturucu ve tiner bağımlığındaki rakamlar da dikkat çekicidir. 12 dünya ülkesinde yapılan araştırmalara göre, 13-15 yaş arasındaki öğrencilerin yüzde 33'ünün sigara içtiği tespit edilmiştir. Sigara içen öğrenciler arasında en erken sigara başlama yaşının 7 olduğu ve sigaraya başlama oranının 15 yaşında en yüksek noktaya çıktığı görülmüştür" diye konuştu.

 

FAZLA PARA HARCAYAN ÇOCUKLARA DİKKAT

Bu konuda Sağlık Bakanlığı'nın 19 Temmuz 2009'da uygulamaya koyduğu sigara yasağına yüzde 95 oranında uyulduğunu kaydeden Dr. Dündar, "Bu da sevindiricidir. Bağımlılık yapan bu maddeler özellikle akciğer, karaciğer, ağız, yutak ve yemek borusu kanserlerine yol açmaktadır. Anne babaların bu konuda büyük sorumlulukları vardır. Çocukların davranış ve karakter değişiklikleri, her zamankinden daha fazla para harcama gibi bir gözlemde bulunurlarsa ilgilerini bu çocuklardan esirgememeliler. Mutlaka bir uzmana danışmalıdırlar. Herkes bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmelidir" şeklinde konuştu.

SİGARADAN HER YIL 165 BİN KİŞİ ÖLÜYOR
İHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2010 Çarşamba 13:46:02
Güncelleme :3 Mart 2010 Çarşamba 14:54:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?