5
Mayıs
2024
Pazar
ORDU

Su değirmenleri tarihe karışıyor

Ordu'da 30 yıl önce kırsal kesimde yüzlercesi bulunan su değirmenleri nostalji oldu. Su değirmenleri artık maketlerde yaşatılıyor. 

Küresel ısınmasının beraberinde getirdiği sera etkisiyle kuruyan su kaynaklarının taş dibeklerini artık çalışmaz hale getirdiği değirmenler, eski bir kültür varlığı olarak anılarda yaşatılıyor. Ordulu maket ustası Ekrem Akdeniz, il genelinde ancak bir kaç tane kalan eski su değirmeninin maketlerini yaparak anılarda yaşatmaya çalışıyor. Ordu Belediyesi tarafından hazırlanan 'Nostalji Müzesi' için yaptırılan Topçam Yaylası'ndaki su değirmeninin maketi, belediyeye gelenlerin ilgi odağı oluyor. 

Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Günay, bugünün orta yaşlılarının çocukluğunun en güzel hatıraları arasında yer alan su değirmenlerinin artık tarihe karıştığını ve kültür varlığı olduğunu ifade etti. Günay, "Bir yerlerden kopup gelen kaynak sularının yamaçlardan döküldüğü yerlerde yapılmış ve suyun akış hızından yararlanarak işletilmesi sağlanmış su değirmenleri de artık tarihe karıştı. Bir zamanlar un ve mısır öğütmek için gidilen su değirmenlerinin çarkları teknolojinin ilerlemesi sonucu dönmez oldu. Terkedilmiş ve kendi haline bırakılmış su değirmenlerinin işletmeciliğini yapan 'değirmencibaşı' ya da 'değirmenci dayı'ları da artık yok" dedi.
.
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2006 Pazartesi 15:24:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?