3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Taklit bala göz açtırılmıyor

TAKLİT BALA GÖZ AÇTIRILMIYOR

Ordu Tarım İl Müdürlüğü tarafından 2009 yılında balda taklit ve tağşişin önlenmesine yönelik kontrol amaçlı 34 adet numune alımı yapıldı.

Ordu İl Tarım Müdürlüğü'nce balda taklit ve tağşişin önlenmesi, haksız rekabetin oluşmaması, tüketici sağlığının korunması ve gıda güvenliğinin sağlanması için yapılan denetim ve numune alma çalışmaları devam ediyor. Taklit ve tağşişe açık bir ürün olan baldaki denetim çalışmaları bal paketleme, dolum iş yerlerinin denetimi ve numune alınması, gıda satış iş yerlerinin denetlenmesi ve numune alınması şeklinde yürütülüyor. Bu kapsamda 2004-2008 yılları arasında satış yerlerinden toplam 111 numune alındı.

Yapılan analizler sonucunda 88 tanesi olumlu, 23 tanesi olumsuz çıktı. Bu çalışmalarla üretilip ambalajlanan ve satışa arz edilen balların bal kodeksine uygunluğu ileri analizlerle kontrol edilip taklit ve tağşiş yapanlar hakkında yasal işlemler yapıldı. Tarım İl Müdürlüğü tarafından 2009 yılı içerisinde de toplam 34 adet bal numunesi alındı. Alınan numunelerde, üretilip ambalajlanan ve satışa arz edilen balların bal tebliğine uygunluğu yetkili laboratuvarlarda analizlerle kontrol edilip taklit ve tağşiş

yapanlar hakkında gerekli yasal işlemler yapılacak. Bal kodeksine göre bala gıda katkı maddeleri de dahil olmak üzere dışarıdan hiçbir madde katılamıyor. Balın, doğal bileşiminde bulunmayan organik veya inorganik maddelerden ari olması gerekiyor. Ancak üretilen balın miktarını artırmak ve maliyetini düşürmek için ucuz tatlandırıcılar ilave edildiğine dair ihbarlar alındığı belirtildi. Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de bala ticari glikoz katılması yasak. Balda, tüketiciyi aldatmaya yönelik yapılan

uygulamalar arasında arının bal sezonunda şeker şurubu ile beslenmesi, bala invert şeker şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubu, glikoz şurubu, sakaroz şurubu, melas, nişasta katılması ve balın doğal yapısını ve özelliklerini bozabilecek uygulamalar bulunduğu kaydedildi. Ticari glikoz süzme bala katılıyor. Bu tür ballar arı görmemiş olup sadece taklit ve tağşiş edilmiş ürün özelliğinde bulunuyor. Burda balın tadı etkilenmeyebilse de hileli olduğu görünüşünden anlaşılıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2010 Perşembe 11:06:02
Güncelleme :21 Ocak 2010 Perşembe 12:07:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?