3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Tansiyon tehdit ediyor

HER 3 KİŞİDEN BİRİNDE TANSİYON VAR

Ordu İl Sağlık Müdürü Yılmaz Dündar, hipertansiyona yol açan ve risk oluşturan aşırı tuz tüketiminin Türkiye için ciddi bir sorun olduğunu belirterek, "Sağlıklı yaşam için önerilen günlük tuz tüketim miktarı 6 gram olmasına rağmen ülkemizdeki günlük kişi başı tuz tüketimi ortalama 18 gramdır" dedi.

Ordu İl Sağlık Müdürü Yılmaz Dündar yaptığı açıklamada, hipertansiyonun (yüksek kan basıncı) tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de oldukça yaygın ve önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu kaydetti. Hipertansiyonun koroner kalp hastalıkları, inme, kalp ve böbrek yetmezliği gibi ciddi sorunlara yol açtığını ifade eden Dr. Dündar, "Hipertansiyonun kontrolü ile kalp yetmezliği ve inme sıklığı yarı yarıya, kalp krizleri de dörtte bir oranında azaltılabilmektedir. Hipertansiyon kontrol altına alınmadığında

ise kalp, böbrek, beyin ve gözler başta olmak üzere birçok organda kalıcı hasarlara yol açmaktadır" dedi.

Dünya genelinde hipertansiyonun toplam ölümlerin yüzde 13'ünden sorumlu olduğunu kaydeden Dr. Dündar, "Ancak gerek dünyada, gerekse ülkemizde hipertansiyon farkındalık oranları ve kan basıncı kontrol oranları istenilen düzeylerde değildir. Ülkemizde her 3 kişiden biri daha önce hiç tansiyonunu ölçtürmemiş olup, 18 yaş üstünde her 3 erişkinden birinde hipertansiyon vardır. Hipertansif bireylerin sadece yüzde 40'ı kan basıncı yüksekliğinin farkındadır. Yalnızca yüzde 31'inin antihipertansif tedavi

almaktadır. Hipertansiyona yol açan ve risk oluşturan aşırı tuz tüketimi de ülkemiz için ciddi bir sorundur. Sağlıklı yaşam için önerilen günlük tuz tüketim miktarı 6 gram olmasına rağmen ülkemizdeki günlük kişi başı tuz tüketimi ortalama 18 gramdır" diye konuştu.

Hipertansiyonun nadiren belirtiler verdiğini, çoğu kez sinsi seyrederek organlarda hasara yol açabildiğini belirten Dr. Dündar, "Seyrek rastlanan belirtileri, baş ve ense ağrısı, kulakta uğultu, çarpıntı ve yorgunluk hissi gibi belirtiler şeklinde görülür. Yüksek kan basıncından korunmak için ağır ve yağlı yemeklerden, tuzdan, sigaradan, alkolden ve şişmanlıktan korunmak, düzenli egzersiz yapmak, kan basıncını düzenli ölçtürüp kaydetmek ve hekimin vereceği ilaçları düzenli olarak kullanmak gerekiyor" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2010 Pazartesi 10:52:03
Güncelleme :17 Mayıs 2010 Pazartesi 14:11:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?