3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Tarihi çeşmeler onarılıyor

ORDU'DA TARİHİ ÇEŞMELER ONARILIYOR

Ordu Valisi Orhan Düzgün, şehir merkezinde bulunan tarihi çeşmelere el attı.

1970'li yıllara kadar çeşmeler şehri olan ve hemen her mahallesinde birkaç tane tarihi nitelikte hayrat bulunan Ordu'da, bu ata yadigarları bir bir yok oldu.

Ordu'da 1910'lu yıllardan itibaren 500 metre yüksekliğindeki Boztepe'nin zirvesinden kopup gelen kaynak sularını şehrin bütün mahallelerine dağıtmak amacıyla hayırsever vatandaşlar tarafından yapılan onlarca çeşme ile hayrat, bugün ya beton yapıların temel duvarları altında kayboldu ya da kitabeleriyle birlikte sorumsuz insanlar tarafından yıkılarak kırıldı.

Bu tarihi çeşme ve hayratların çoğunluğu yeni yapılan veya yükseltilen yollar sebebiyle toprak altında kalırken, kitabeleri tarihi eser kaçakçıları tarafından tek tek söküldü. Yaklaşık 33 yıl öncesine kadar şehrin 15'e yakın mahallesinde her gün gürül gürül suların aktığı kurnalı 68 adet çeşme veya hayrat bulunan ve bundan dolayı 'Çeşmeler Beldesi' olarak anılan Ordu, bu özelliğini kaybetti. 68 çeşme ve hayrattan bugün geriye sadece birkaç tanesi kaldı. Bunlardan biri olan Saray Mahallesi'ndeki Osmanbey Çeşmesi, üzerindeki padişah tuğrası ve kitabesiyle ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Ata yadigarı tarihi çeşmelerin durumunu gören Ordu Valisi Orhan Düzgün, bu çeşmelerin temizlenerek kullanılabilir hale getirilmesi talimatını verdi. Şehir merkezinde 4 tescilli çeşmenin 2'sinin iç ve dış temizliği yapılarak, kullanılabilir hale getirilirken, diğer 2 çeşmenin de önümüzdeki günlerde iç ve dış temizliği yapılarak kullanılabilir hale getirilmesi sağlanacak. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce herhangi bir harcama yapılmadan tamamen sponsor firmalar ve kişiler vasıtasıyla yapılan çalışmalara katkı sağlayan kişi ve kurumlara Vali Orhan Düzgün tarafından teşekkür belgesi verilecek. Vali Düzgün, şimdiden 2 tarihi çeşmenin temizliğini yaparak, tarihi eserlerin yaşatılmasına katkı sağlayan işadamı Mustafa Şahin'e teşekkür etti.

ORDU'DA TARİHİ ÇEŞMELER ONARILIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2010 Salı 10:52:00
Güncelleme :2 Şubat 2010 Salı 14:46:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?