3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Tarihi köprü turizme kazandırılacak

TARİHİ OSMANLI KÖPRÜSÜ TURİZME KAZANDIRILACAK

Ordu'nun Ulubey ilçesinde Osmanlılardan kalan tarihi Kızılin Köprüsü turizme kazandırılacak.

Ulubey Kaymakamı Halil Berk, Akoluk köyü Şahinkayası mevkisinde bulunan tarihi Kızılin Köprüsünün turizme kazandırılması için çalışmalar başlattıklarını belirtti.

Tarihi köprüyü Ordu Mimarlar Odası Başkanı Mehmet Özçelik ve Akoluk Köyü Muhtarı Tahsin Aydoğan ile birlikte inceleyen Kaymakam Berk, bugün bile köy sakinleri tarafından kullanılan köprünün ilçenin önemli tarihi ve turistik eserlerden birisi olduğunu kaydetti. Kaymakam Halil Berk, köprünün turizme kazandırılması için her türlü desteği vereceklerini sözlerine ekledi.

KÖPRÜNÜN TARİHÇESİ

Ordu'nun Ulubey ilçesine bağlı Şahinkaya ile Akoluk köyleri arasında bulunan Sarpdere Deresi üzerindeki tarihi köprünün yolu geçen yıl köy sakinleri tarafından aralarında para toplanarak yapıldı. Yapılan incelemelere göre tarihi köprünün 200 yıla yakın bir geçmişi bulunuyor. Ordu'dan Mesudiye ve Sivas'a, Sivas ve Mesudiye'den de Ordu'ya yaya olarak gelenler tarafından 1960 yılına kadar kullanılan köprünün yakınında bugün sadece temelleri kalan bir de han bulunuyor. Karadeniz'den İç Anadolu'ya giden İpek Yolu üzerinde bulunduğu için İpek Yolu Köprüsü de denilen bir büyük, iki küçük kemerli köprünün küçük kemerinin 1970'li yıllarda yıkıldığı anlatılıyor. Taş örme olan köprünün bu kısmı köylüler tarafından betonla onarılarak ulaşıma açılırken birkaç sene önce ise definecilerin köprünün bir ayağını tahrip ettiği söyleniyor.

TARİHİ OSMANLI KÖPRÜSÜ TURİZME KAZANDIRILACAK
İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2010 Cuma 16:10:03
Güncelleme :22 Ekim 2010 Cuma 19:01:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?