3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Tarım ilacı yetkiye bağlandı

TARIM İLACI KULLANMAK YETKİYE BAĞLANDI

Ordu'da bitki hastalık ve zararlıları ile mücadelede kullanılan bitki koruma ürünlerinin (tarım ilacı) yetkili kişiler tarafından yapılması zorunlu hale getirildi.

Bitki Koruma Ürünlerinin (BKÜ) Uygulama usul ve esasları hakkında yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı. Yayınlanan bu yönetmelikle ilgili detayların anlatılması amacıyla Tarım İl ve ilçe Müdürlüklerinde görevli teknik personele yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda Bitki Koruma Şube Müdürü Vedat Aydoğan tarafından konuyla ilgili bilgiler verdi. Tarım ilaçlarının yetkili kişiler tarafından yapılmasının zorunlu hale getirildiğini ifade eden Aydoğan, uygulayıcıların iki gruba ayrıldığını kaydetti. Bu konuda profesyonel olan kullanıcıların ücret karşılığında hizmet vereceğini ifade eden Aydoğan, "Profesyonel kullanıcılar bitki koruma ürünü uygulama yetkisi almış ziraat mühendisleri, ziraat teknikerleri ve ziraat teknisyenleri olup üretici bahçelerinde ücret karşılığı zirai mücadele yapacaklar. Bitkisel üretim yapan kişiler de aile ziraatı dışında bitkisel üretim yapan ve bunları ticari amaçlı pazarlayan üreticilerdir. İl ve ilçe Tarım Müdürlükleri'nde yetkili elemanlarınca yapılacak bir günlük eğitime katılıp, eğitim sonunda bitki koruma ürünleri uygulama belgesi almaya hak kazanacaklar. Belge alan üreticiler, sadece kendi arazilerinde bitki koruma ürünü uygulaması yapabilecekler" dedi.

Belgesiz uygulama yapan kişiler hakkında yasal işlemler yapılacağını ifade eden Aydoğan, “Üreticilere verilecek eğitimde, tarım ilacı zehirliliği, insan, hayvan ve bitki sağılığı ile çevrenin korunması, ürünlerde ilaç kalıntısı ve önlenmesi, zirai mücadele teknikleri ve başarılı bir ilaçlama için dikkat edilmesi gereken hususlar, gerek teorik gerekse uygulamalı olarak ele alınacaktır. Yetki almış ehil kişiler tarafından yapılacak bitki koruma ürünü uygulamaları ile, ilaçlama esnasında meydana gelen zehirlenmeler ortadan kalkabilecek, tüketicilerde ilaç kalıntısı içermeyen sağlıklı ve güvenli ürünler tüketebileceklerdir" diye konuştu.

Yetki almak isteyen kullanıcıların 21 Şubat tarihinden itibaren İl ve ilçe Tarım Müdürlüklerine başvurmaları gerektiğini hatırlatan Aydoğan, "Yetki belgesi olmadan bitki koruma ürünü uygulaması yapılmamasını, yasağa uymayanlar hakkında gerekli yasal işlemin yapılacağının bilinmelidir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2010 Pazartesi 16:47:05
Güncelleme :15 Şubat 2010 Pazartesi 23:40:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?