5
Mayıs
2024
Pazar
ORDU

'Tartışmalar fındık sorununu çözmedi'

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Nejdet Gürsoy, fındıkta ortak bir noktada buluşulmadığı sürece kuralları Avrupa'nın koymaya devam edeceğini ve Türkiye'nin de buna uymak zorunda kalacağını öne sürdü.
 
Nejdet Gürsoy, yaptığı açıklamada, son dönemde fındık sektöründe yaşanan gelişme ve tartışmaların fındığa hiçbir yarar sağlamadığını söyledi. Fındıkta milli bir politika olmadığı için sezonluk politikalarla idare edildiğini, soruna herkesin kendi penceresinden baktığını ileri süren Gürsoy, ortak bir konsensüs sağlanamadığı müddetçe sorunların çözülemeyeceğini savundu.
 
Dünyanın hızla globalleştiğine dikkat çeken Gürsoy, "Eğer ortak bir görüş etrafında birleşmezsek, rakiplerimiz kendi arzu ve isteklerine göre kuralları koyar ve bize uygulatır. Bunun en güzel örneğini 2001 yılında aflatoksin olayında yaşadık. Avrupa, kendi üreticileri zarar ediyor diye aflatoksin kontrolü adı altında tedbirler almıştır" dedi.

Avrupa'nın ikili oynadığını ifade eden Gürsoy, şöyle konuştu:
 
"Bize 'fındık üretiminizi kontrol edin' diyen Avrupa, Türk fındığına karşı başka ülkelerin üreticilerini teşvik ederek fındık dikim alanlarının genişletmek, hatta yeni ülkeler olan Azerbaycan ve Gürcistan gibi ülkelere gümrükleri sıfırlayarak, hiçbir analize tabi tutmadan karşımıza rakipler çıkarmıştır. Ve göreceksiniz, uzun vadede bu ülkeler Türk fındığından pay kaparak bize rakip olacaklardır. Sezonluk politikalarla fındık sektörüne yön vermek, stratejisi belli olmayan geçici politikalar, fındığın sorunlarına çözüm getirmeyeceği gibi dünya pazarından rakip ülkelerin pay kapmasına yol açar."
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2006 Cumartesi 12:20:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?