Ordu Genç İş Adamları Derneği (ORGİAD) Başkanı Ayhan Kaymaz, Ordu'ya yatırım yapan müteşebbislerin vergi ve SSK indirimlerinden yararlanmasına ilişkin 'Teşvik Yasası'nın 31 Aralık 2008'de sona ermesinin, il ekonomisini olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi.
Teşvik sisteminin firmalar açısından istihdam yükünün azaltılması, vergi ve enerji noktasındaki indirimler nedeniyle çok faydalı olduğunu, yıl sonu itibariyle bu uygulamanın kaldırılmasının ağır ve büyük sanayi teşekküllerinin son derece sınırlı olduğu Ordu'ya ve bölgeye büyük darbe olacağını belirten Kaymaz, "Küresel krizin en ağır şekilde hissedilmeye başlandığı bir ortamda teşvik sisteminin kaldırılması, dengeleri pamuk ipliğine bağlı ilimiz ekonomisine vurulabilecek en ağır darbe olacaktır" dedi.
İş adamı ve esnafların çok zorlu bir döneme girdiği bu günlerde az da olsa nefes almasını sağlayan SSK prim indirimini sağlayan yasanın son bulmasının olumsuz bir tablo oluşturacağını kaydeden Kaymaz, "Firmalarımız bu kriz ortamında teşvik sisteminin sağlamış olduğu indirimler sayesinde ayakta durmayı başarabilmektedir. Büyük bir göç yaşayan ve işsizliğin çok olduğu Ordu'da bu anlamda ciddi sosyal yaralar açacak ve neticeleri de ayrı bir kriz meydana getirecektir. İş adamları olarak hükümetten beklentimiz, yeni bir teşvik ve istihdam paketi şekilleninceye kadar 5084 Sayılı Yasanın SSK prim indirimini öngören maddesinin geçerlilik süresinin mutlak surette uzatılması ve bunun ivedilikle kamuoyuyla paylaşılmasıdır. Aksi takdirde KOBİ'lerimiz ve esnaflarımız bu istihdam maliyetlerini kaldıramayacaktır" diye konuştu.
"YASANIN SÜRESİ UZATILMALI"
Bu olumsuzluğun ortadan kalkmasının yolunun teşvik yasasının bir süre daha uzatılması olduğunu vurgulayan Kaymaz, şöyle devam etti: "Bölgesel, sektörel ve proje bazlı hazırlanan ve yeni yatırımlar için geçerli olacak olan yeni teşvik sisteminin de hayata geçirilmesinden yanayız. Ama yeni teşvik sistem paketinin devreye girmesiyle, süresi biten teşvik sisteminin aniden bitmesini istemiyoruz. Yeni teşvik sisteminin devreye sokulmasını ama sektör ayrımı yapmadan bugüne kadar uygulanan ve özellikle SSK indirimi sağlayan maddenin muhakkak devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Çünkü yeni teşvik paketi, sınırlı sektörlerdeki yeni yatırımları kapsayacak. Faaliyetlerini sürdüren firmalar ise yararlanamayacak. Dolayısıyla günümüze kadar teşvik sisteminden yararlanan firmalarımız ağır bir sıkıntı ve ödeme içerisine girecek. Özellikle SSK primleri ödemeleri iki katına çıkacak. Böylece firmalarımız işçi çıkarmaya başlayacak, yatırımları durma noktasına getirecek, işsizliği ve kayıt dışı istihdamı da artıracaktır.
Yaşanılan kriz nedeniyle zaten zor durumda olan ve teşvik sisteminin bitmesinden dolayı sıkıntı ve gergin bir bekleyiş içerisinde olan esnaflarımıza, teşvik yasasının uzatılmasını açıklayarak moral vermeliyiz. Aksi takdirde kalkınmada öncelikli yörelerde ekonomik krizin etkisi daha derinden hissedilecektir."