3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

TSE'den kalibrasyon uyarısı!

TSE'DEN KALİBRASYON UYARISI

Türk Standartlar Enstitüsü (TSE) Kalibrasyon Daire Başkanı Doğan Yazar, ölçüm cihazlarının doğruluk derecesinin test edilmesi için mutlaka kalibrasyona (ayarlama) tabi tutulması gerektiğini belirterek, "Kendisinden veri alınarak değerlendirilen her cihazın verilerine güvenebilmek için kalibrasyon gereklidir" dedi.

TSE ve Ordu İl Sağlık Müdürlüğü'nün organizesinde Ordu Devlet Hastanesi'nde düzenlenen seminerde konuşan TSE Kalibrasyon Daire Başkanı Doğan Yazar, kalibrasyonun pek bilinmemesine rağmen günlük hayatın içinde olduğuna dikkat çekti. Hastanelerdeki cihazlardan, alınan ürünü tartan teraziye, evlerdeki elektrik, su ve doğalgaz gibi hizmetlerin bedelini ölçen cihazların doğruluğunun sürekli test edilmesi gerektiğini vurgulayan Yazar, "Doğru ölçmeyen bir teşhis veya tedavi cihazı ile muayene ya da tedavi olmak

ister misiniz? Pazardan aldığınız meyve sebzelerin bozuk bir terazi ile tartılmasını nasıl karşılarsınız? Hangi işadamı hatalı ölçen cihazdan dolayı maddi manevi kayıplara kayıtsız kalabilir? Yükseklik göstergesi hatalı bir uçakla yolculuk etmek ister misiniz? Evlerimizde elektrik, su ve doğalgaz gibi hizmetlerin bedellerini tespit etmeye yarayan sayaçların kullanılan miktardan daha fazla değerler göstermesini kabullenir misiniz? Evet biliyorum bunları kabul etmezsiniz. O halde bu verim alınan cihazların

hepsinin kalibrasyona tabi tutulması, test edilmesi gerekir" diye konuştu.

Bu tür cihazların ölçüm ve ayarlamalarını, yani kalibrasyonunu uygun hale getirme işini herkesin yapamayacağını da vurgulayan Yazar, şöyle konuştu:

"Kalibrasyon hizmeti alan kişi yada kuruluşlar hassasiyet gösterip, kalibrasyon hizmetini en düşük ücretle değil, kaliteli ve güvenilir bir kuruluştan alma yolunu tercih etmelidir. Öncelikli olarak akredite bir laboratuar tercih edilmeli, eğer akredite laboratuar yoksa ulusal ve uluslar arası izlenebilirlik sistemi içerisinde yer alan bir laboratuar tercih edilmeli. Bilinçli olalım, doğru yerden hizmet alıp, gerektiğinde sorgulayalım."

TSE'DEN KALİBRASYON UYARISI
İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2010 Salı 11:46:02
Güncelleme :20 Nisan 2010 Salı 15:38:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?