Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF), 15 ile bağlı 88 ilçenin oda başkanlarının bir araya geldiği bölge toplantısı Ordu'da yapıldı.
Grand TESK Otel'de gerçekleştirilen toplantıya Ordu Valisi Ali Kaban, Belediye Başkanı Seyit Torun, Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Arslan, Ordu, Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Ardahan, Kars, Bayburt, Erzurum, Gümüşhane, Amasya, Tokat ve Erzincan il oda başkanları ile bu illerde kurulu 88 oda başkanı olmak üzere toplam 103 Şoförler Odası başkanı katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından toplantının ilk konuşmasını yapan TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, iki gün sürecek bölge toplantısında şoförlük mesleği ve eğitimi, yük ve yolcu taşımacılığı ile ilgili düzenlemeler, şoför ve nakliyeci esnafının içinde bulunduğu sorunları tartışacaklarını belirtti. Yıllardır yapılan plansız ve programsız yolcu ve yük taşımacılığının esnafı zor durumda bıraktığını belirten Apaydın, bu sebeple her biri ayrı bir servet olan araçların takoza çekildiğini veya yakıt parasına servise gönderildiğini vurguladı.
"TÜRKİYE'DE AB'NİN 10 KATI AĞIR VASITA VAR"
Türkiye'de karayollarında yapılan yolcu ve yük taşımacılığının yaklaşık yüzde 90'lar seviyesinde olduğunu, AB ülkelerinde ise bunun yüzde 45-60 seviyesinde olduğunu ifade eden Apaydın, kişi başına düşen araç sayısı ve yolların durumu ile ilgili şu görüşlere yer verdi:
"Ülkemizde toplam ağır vasıta sayısı tüm AB ülkelerinin 10 katına eşdeğerdir. Her ne kadar devlet karayolları ağı yeniden inşa edilmekte ve ilave yollar yapılmaktaysa da maalesef fiziki ve geometrik yapısı Avrupa standartlarında değildir. Daha çok bölünmüş yol yapılmalı ve otoyollara yenileri eklenmelidir.
Biliyoruz ki, ülkemizde her bin kişiye düşen otomobil sayısı 100 civarında ise AB ülkelerinde bu rakam 500'ün üzerindedir. Ülkemiz insanı henüz gelişmemiş ülke insanları kadar trafik, yaşam ortak kurallarına yeterince riayet etmemekte, bildiğini sandığı şeyleri çok iyi bilmediği ve gereklerini de yerine getirmediği anlaşılmaktadır"
"1 MİLYON 616 BİN ŞOFÖRÜN ÜYELİĞİ SİLİNDİ"
Şoför esnafının çok önem bir yere sahip olduğunu, şehir içi, şehirlerarası, uluslararası yolcu ve yük taşımasında, öğrenci ve personel servis araçlarının kullanımında çalışan şoförlerin oranının yüzde 80, yüzde 20'sinin ise araç mal sahipleri olduğunu hatırlatan Fevzi Apaydın, 2005 yılında yürürlüğe giren yasa ile kayıtlı şoför sayısının azaltıldığına dikkat çekerek, bu tablonun kazaları arttırdığını söyledi. Apaydın, şöyle konuştu:
"2005 yılında yürürlüğe giren yasa ile federasyonumuza bağlı meslek odalarında 2 milyon 10 bin 528 olan üye sayımızdan vergi mükellefi olmadıkları gerekçesiyle 1 milyon 616 bin 29 kişinin üyeliği odadan silinerek, üye sayımız 394 bin 499 kişiye düşmüştür. Bu düzenleme ile şoförlerimiz esnaflıktan çıkarılarak sosyal güvencesiz ve eğitimsiz bırakılmıştır. İstatistiki olarak, 2005 yılından sonra trafik kazalarında meydana gelen artışların bu uygulamadan kaynaklandığını ileri sürmek yanlış olmaz. Zira odalarımız mensuplarına trafikle işbirliği içerisinde devamlı eğitimler vermekteydi. Bu eğitimler şimdi yok oldu"
"BİZDEN VERGİNİN VERGİSİ DE ALINIYOR"
Gerek binek otomobillerden gerekse yük taşımacılığı yapan ağır vasıtalardan alınan vergilerin yüksek olduğuna vurgu yapan Apaydın, şöyle devam etti: "Bilindiği üzere taksi olarak kullanılan binek otomobillerden alınan ÖTV oranı motor hacmine göre yüzde 37 ile yüzde 84 arasında değişmektedir. Yüzde 18 olan KDV oranı ise, otomobilin ÖTV'li fiyatına uygulandığından verginin vergisi, yani ÖTV'nin KDV'si alınınca bir otomobilden alınan vergi oranı yüzde 61.66'dan başlayıp yüzde 117.2'ye kadar çıkmaktadır.
Diğer taraftan yük taşımacılığında kullanılan ticari araçların ÖTV oranının yüzde 10, minibüslerin yüzde 9, midibüslerin yüzde 4 ve otobüslerin yüzde 1 olması, taksici esnafın kullandığı araçlarda ÖTV oranları açısından haksız rekabet oluşturmaktadır"
"HİZMET TARİFEMİZİ BİLE BELEDİYELER HAZIRLIYOR"
Apaydın, federasyon olarak isteklerini şöyle sıraladı:
"Esnafımızın ülke istihdamına etkisi ön planda tutulmalı, vergilendirme ve sosyal güvenliğe ilişkin primlerin alınmasında istihdam odaklı öncelik ön planda tutulmalı, esnafın tabi olduğu vergi sayısı azaltılmalı, vergi oranları düşürülmelidir. Basit usulde vergilendirmeye devam edilmeli, çeşitli nedenlerle basit usulden çıkmış olan esnafın zorunlu şartları taşımaları halinde yeniden basit usule dönmelerini sağlayacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Taksici esnafı için üretilmesi düşünülen güvenlik bölmeli taksilerden KDV ve ÖTV alınmamalıdır. Özel güvenlik bölmeli taksi alarak araçlarını yenilemek isteyen esnafa, uzun vadeli düşük faizli kredi imkanı sağlanmalıdır. Meslek sahibi şoförlerin esnaf odalarına kayıtlarında vergi mükellefiyeti aranmamalıdır. Ulaşım sektöründe faaliyet gösteren meslek gruplarının hizmet tarifelerini belediyeler değil meslek kuruluşları yapmalıdır."
VALİ KABAN: "ŞOFÖRLÜĞÜN PASTASI BÖLÜNDÜ"
Ordu Valisi Ali Kaban da , şoför esnafının sıkıntılarını çok yakında bildiğini ifade etti. Şoförlük mesleğinin çok zor bir iş olduğuna dikkat çeken Vali Kaban, geçmişte bu mesleğin çok karlı bir kolu olarak görüldüğünü, ancak bugün pastanın bölündüğünü vurguladı. Vali Kaban, "Çocukluğumda babamın iş yerinin hemen yanında şoförler odasının binası vardı. Bu nedenle onlarla çok içli dışlı olduğum için bir çok problemlerini biliyorum. O dönemlerde İran ve Irak'a taşımacılığın artması ve genişleyen pazarla birlikte bu iş iyi kar getiriyordu. Ancak şimdi olduğu gibi geçmişte de çok zor bir işti. Belki uzun yollar gençler için sorun olmuyor. Ancak bizim gibi orta yaşlı insanlar için ailesi ve çocuklarından uzak kalmak oldukça zor bir iş ve çekilmiyor. Geçen süreçte yollar ne kadar iyileştirilmiş olsa da uzun yollar çekilmiyor. Avrupa Birliği uyum yasalarıyla birlikte bir çok yeni yükümlülükler geliyor. Bu konuda federasyonun elinden geleni yaptığını inanıyorum. Çalıştığım dönemlerden de biliyorum Ankara'da
şoför federasyonunun çok güçlü bir lobisi var" şeklinde konuştu.
Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Arslan da toplantıdan çok iyi neticeler çıkacağına inandığını belirtti. Toplantının Ordu'da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Arslan, TŞOF bölge toplantılarını Ordu'da başlatmasından dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti.